Leif G.W. Persson i stor ölsatsning

Foto: DubbelW

Kosta Bryggeri introducerar nu GW:s Nyktra Pilsner, en alkoholfri lager. Detta är den första av två ölnyheter som tagits fram i nära samarbete mellan Leif G.W. Persson, bryggeriets ägare Torsten Jansson och krögaren Pontus Frithiof. 

GW:s Nyktra Pilsner utgör början på en serie öl som bär kriminologens namn och bild. Den första ölen som släpps är ett alkoholfritt ljus lageröl bryggd på tysk ädelhumle.

 

– Det har varit roligt och lärorikt att producera öl, då jag själv är en kräsen och medveten ölkonnässör, säger Leif G.W. Persson i ett pressmeddelande.

 

Bakom samarbetet står Torsten Jansson, vd för New Wave Group och Kosta Bryggeri, samt kocken och krögaren Pontus Frithiof, som serverar ölen på sina restauranger i Stockholm.

 

I småländska Kosta är bryggeriet en del i en större turistsatsning. I samma byggnad finns ett gindestilleri, restaurang och butik. Sedan Torsten Jansson förvärvade nationalklenoden Orrefors Kosta Boda har han målmedvetet förvandlat området runt glasbruket till en destination som varje år lockar stora skaror besökare från hela världen.

 

Kosta Bryggeri startade 2021 mitt under pandemin och är en viktig del i att erbjuda besökarna lokala mat- och dryckesupplevelser. Bryggeriet producerar närmare 50 000 liter öl per år med en variation av klassiska europeiska öltyper som pils, hefeweizen, pale ale och porter. Destination Kosta har tidigare gått ut med att de planerar att starta ytterligare två brygge­rier på andra platser i Kosta – ett med öl i engelsk och amerikanskt stil och ett som bara ska brygga belgoinspirerade öl.