2023 års bästa nya svenska öl

Det har vridits och vänts på argument, funderats och diskuterats. Och nu är det klart – här är de tio ölen som Beernews nominerat till 2023 års bästa nya svenska öl.

Årets bästa nya svenska öl från 2023 är ett öl som stack ut lite extra. Antingen genom att vara exceptionellt gott eller för att det kändes särskilt viktigt och relevant eller på annat sätt förtjänar att uppmärksammas. Det är ett öl som bryggdes för första gången under det gångna året, men som vi hoppas får ett långt liv. Årets nomineringar är framtagna av Beernews redaktion som smakat, doftat, funderat, diskuterat, vridit och vänt och som nu enats om totalt tio öl från olika bryggerier.

 

Denna gång utses vinnaren av den nya och gamla Beernews-redaktionen, men till 2024 kommer också läsarna få vara med och tycka till. Årets vinnare presenteras på Lådan i Stockholm den 17 februari – där också flera av de nominerade ölen kommer att serveras under kvällen.

 

DE NOMINERADE ÄR:

 

 

Apex Brewing Company – Morning Star IPA
År 2016 släpptes Stigbergets GBG Beer Week IPA, ett öl som blev startpunkten och ledstjärnan i Norden för en ny sorts ipa. Svenska hantverksbryggerier har sedan dess producerat så mycket humlejuice att vi knappt kan se skogen för alla träd längre. I år var det dock en hazy ipa som lyste extra starkt. När Apex Brewing fick en leverans av nyskördad Nelson Sauvin-humle så bryggde de Morning Star IPA, ett öl som flög högt över trädtopparna.

 

 

Beerbliotek – Red Lion Stout
Irish dry stout är en ölstil som varit märkligt förbisedd av svenska bryggerier. Samtidigt är det en typ av öl som borde ligga i tiden – låg alkoholhalt men med karaktär, kostnadseffektiv att göra och ett öl som speglar intresset för brittisk öl. Beerbliotek slog till med en utmärkt version som än så länge enbart kan drickas på krogen. Serverat med kväve ger det gräddiga skummet ytterligare en guldkant. Ett öl vi hoppas inspirerar branschen.

 

 

Brekeriet – Delta
Brekeriet har sedan starten skämt bort oss med sina högkvalitativa vilda öl. Under 2023 lyckades de knipa en svår plats i det fasta sortimentet med det nya ölet Delta. För under 60 kronor kan vi nu köpa ett fantastiskt öl som det ligger mycket tid, arbete och kärlek bakom. Ett öl som knappt något annat svenskt bryggeri kan göra lika bra. Det är värt att uppmärksamma.

 

 

Nils Oscar – Rökbock
Vinnaren av Hembryggar-SM gjordes kommersiellt på Nils Oscar, och vilket öl det blev! Det släpptes i december och fick representera finalen av de ganska många svenska rököl som släpptes under 2023. Ett öl som är en hommage till både hembryggningsscenen och klassiska tyska rököl från Bamberg.

 

 

Omnipollo – Hatt IPA
Det tog nästan tio år innan Omnipollos första lilla bar fick ett eget öl. Ölet tickar alla boxar för vad en neipa man ska vilja återkomma till ska vara. Den nyzeeländska, tropiska humlen får skina i en precis lagom fyllig, fluffig maltkropp, medan en balanserad beska läskar. Vi vill dricka en, och sedan två till – vilket inte alltid är möjligt med Omnipollos öl.

 

 

Oppigårds Bryggeri – Ruby Ale
Stabila Oppigårds Bryggeri sneglade åt Storbritannien när de tog fram sin ale Ruby Ale. Anspråkslös vid första anblick, men stilsäkerheten och det plånboksvänliga priset imponerar. Rakt in i fasta sortimentet tog Oppigårds den brittiska puben lite närmare de röda svenska svenska stugorna med vita knutar.

 

 

Remmarlöv Gårdsbryggeri – Gårdslager
Remmarlöv är ett av få svenska gårdsbryggerier som i sin verksamhet jobbar med hållbarhet i både val av råvaror och processer. Deras Gårdslager är en rustik och stilig Helles som med sin breda täckning har potential att få in nya konsumenter till hantverksöl.

 

 

 

Stigbergets Bryggeri – Dubbelnelson
Stigbergets matar ut neipor i en aldrig sinande takt. Denna gång fick den kända måsen ta en flygtur till Nya Zeeland för att inspireras av den karaktäristiska humlesorten Nelson Sauvin. Dubbelnelson stack ut i flödet av neipa och blev en av Stigbergets mest omtyckta brygder någonsin.

 

Uppsala Brygghus – Le Plat Pays
På Uppsala Brygghus jobbar Maarten Vanwildemeersch. Och med hans bakgrund på jästföretaget Saccharolicious, så är det inte konstigt att Le Plat Pays lyckas få till den där vackra karaktäristiskt jästdrivna tonen, med en typ av jäst som många upplever det som otymplig att jobba med. Vi är glada när någon ger sig på klassisk saison och i synnerhet när det görs så här stiligt.

 

 

Vega Bryggeri – Brown Ale
Att Vega Bryggeri kan hantera brittiska ölstilar är ingen nyhet. Men att deras brown ale skulle vinna bästa öl på En öl & Whiskymässa i Göteborg var oväntat, då stilen inte är den hetaste. Det visade sig vara ett oväntat efterlängtat öl – snygg och perfekt balanserad och med en härlig brittisk maltighet.