Fermenistas skålar in en ny ölkultur

Fermenistas styrelse med Jeanette, Malin, Alexandra, Izabelle, Elma, Nathalie, Petra, Ingrid och Andrea.

I en perfekt värld behövs inte föreningar som Fermenistas, det menar föreningens ordförande Ingrid Kling, samtidigt som hon konstaterar att ölvärlden förändrats från grunden under de fem år som skåneföreningen funnits.

Med en önskan om ett större socialt sammanhang för personer med ett nyvväckt ölintresse startade Fermenistas en ölförening för tjejer och ickebinära i Skåne. Ingrid Kling, som både är grundare och ordförande i föreningen, hade genom Ölgäris facebookgrupp fått kontakt med andra likasinnade som konstaterade att det var svårt att utveckla öl som en hobby i en så mansdominerad sfär.

 

– Hantverksöl hade på 10-talet en tydlig hipsterstämpel, samtidigt var inställningen att det var något komplicerat, svårt, exklusivt och endast för de som verkligen ”förstod sig på”. Vi var många som kunde känna igen oss i att männen runt oss, vänner eller professionella i baren, ofta stjälpte snarare än hjälpte oss med att hitta rätt i ölrekommendationerna, säger Ingrid Kling.

 

Under de fem åren som Fermenistas varit verksamma har mycket förändrats och Ingrid menar att det idag finns en helt annan medvetenhet.

 

– Jag är övertygad om att det är en direkt konsekvens av att kvinnor och ickebinära har pratat om just dessa frågor, samtidigt som det visat sig vara en köpstark grupp. Att Fermenistas och Ölgäris startade samtidigt, och blivit en kraft att räkna med i opinionsbildandet, tror jag också påverkat. Ölvärldens egna #metoo-rörelse som utspelade sig på den amerikanska bryggeriarbetaren RatMagnets Instagramkonto för några år sedan, har också varit en bidragande faktor till att saker har rört på sig under kort tid, säger Ingrid Kling.

 

Föreningens egen agenda har med åren också förändrats. I början fanns ett behov av att ses, dricka och prova öl tillsammans – nu har agendan blivit allt bredare.

 

– I början var många noviser och vi hjälptes åt, skickade runt glasen, gick igenom grunderna i varför en öl smakar som den gör. Idag är ölträffarna lite färre och den allmänna kunskapen bland deltagarna högre, förklarar Ingrid och fortsätter:

 

– Nu har vi också mer önskemål kring att lära sig brygga öl hemma och mer avancerade ölprovningar. Jag tror att den största skillnaden är att vår målgrupp kanske inte längre behöver en förening för att våga ta första steget i att utveckla sitt ölintresse – och det är ju precis så vi vill ha det, avslutar Ingrid Kling.

 

På lördag fyller föreningen fem år och bjuder in till fest med quiz och lotteri på Hyllie Bryggeris taproom på Stormgatan i Malmö. Från kl 18.00 är alla, oavsett kön, välkomna.