Fredrik skapar nytt öl med whiskyjätten

Fredrik Tunedal har tagit fram ett nytt öl i samarbete med Tullamore Dew. Foto: Montage/Pressbilder.

De har samarbetat förut. Nu har PangPang gjort en tolkning av Tullamore Dews whisky som lagrats på romfat. Snart kommer ölet på Systembolaget.

 

Fredrik Tunedal som driver PangPang har inget emot att göra öl som sticker ut, och så är det den här gången också.

Ölet är en tolkning av Tullamore Dews whisky med namnet XO, och den har legat på romfat. De faten har även Tunedal fått tillgång till.

– Jag var osäker på om de ville dela med sig, men jag fick åtta fat hit. Dessutom är det ovanligt med en kettle sour som fatlagrats, så jag ville göra det. Det hade varit enklast att ha gjort en stout, men jag ville göra något som man inte förknippar med fatlagring.

Han säger sig ha försökt slå på alla växlar och de tropiska smakerna ska framhävas så mycket som möjligt i ölet.

Romfaten har redan satt smak på den irländska whiskyn, så det kommer även att finnas whiskytoner i det öl som släpps på Systembolaget 19 juli. PangPang Tully heter ölet.

Cirka 100 liter har det gjorts av ölet så här långt.

– Vi ska göra en batch till i höst, det är verkligen kul att göra sådana här projekt.

Tunedal är dessutom väldigt nöjd med den första batchen.

– Det blir en häftig symbios där man verkligen får fram något nytt.

2017 gjordes det första samarbetet mellan PangPang och då kunde Fredrik Tunedal brygga öl på den jäst som använts av det irländska whiskyföretaget.

– Det är ett episkt samarbete och jag är glad att jag får göra sådana här saker.

Även Tullamore Dew har uppskattat samarbetet.

– Under ett antal år producerade Tullamore både öl och whisky under samma tak. Vi tror på att synpunkter, idéer och tankar blir bättre när de delas. Tack vare det känns det extra spännande och kul att fortsätta samarbetet med ett av Sveriges mest intressanta och experimentella bryggerier, säger Daniel Andersson på Nigab, som representerar Tullamore i Sverige.