Irina lyfter fram två skånska bryggerier

Sommar 2021

Irina Carlén svarar på våra sommarfrågor. Foto: Privat.

Irina Carlén har två skånska bryggerier som sina favoriter i år. Det och mer berättar hon i vår sommartider.

 

Irina Carlén är engagerad hembryggare och sitter bland annat i Svenska Hembryggareföreningens styrelse. Här är alla hennes svar.

1. Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under året? Motivera.

– Lokalpatriot som jag är måste jag hålla två av mina Skånebryggerier högt. Det första är Brekeriet som (äntligen) imvesterade i en burklina. Det är en stor kostnad för ett litet bryggeri mitt i en pandemi och visst blev jag lite orolig men som vanligt vet dessa grabbar vad de gör och resultatet blev precis som man kunde förvänta sig: perfekt. Om man tycker att en burklina är att ge sig ut på djupt vatten med de restriktioner som finns, tycker jag nog Hyllie är ännu mer våghalsiga. De öppnade en brewpub när restriktionerna var som värst, oroade sig igenom en båt på tvären och byggde allt för hand. Nu är Stormgatan precis det vattenhål som Norra Malmö behövde och de dunkar ut nya öl snabbare än du hinner säga Pajottenland.

2. Tror du att svenskarna kommer att gå på krogen igen i samma utsträckning som före pandemin när restriktionerna är borta? Hur kommer kroglivet att se ut?

– Eftersom en stor del av konsumenterna som annars hänger på BorderShop fått vända sig till Bolaget och hemmasittningar (mitt lokala bolag har haft 200 meters kö varje dag från klockan 10.03 sedan mitten av juni) tror jag folk längtar tillbaka till mötesplatser och interaktion. Folk lär ha upptäckt sina egna tillkortakommanden som mästerkockar och bränt sig för många gånger på grillen. Nu längtar vi efter innovation, specialöl och events. Det är våra krogar väldigt bra på och förhoppnings leder organiserade sociala evenemang oss tillbaka, kanske med en boom som sedan avtar. Vi har ett stort engagemang bland landets bartenders som inte bara varit (i min mening) en av de mest effektiva kontrollenheterna för att hålla nere spridningen men också kan ge ölen mervärde genom bakgrund och anekdoter du inte får i affären.

3. Vad ska bli eller har varit det bästa med sommaren 2021?

– Personligen har jag glatt mig åt en ökad efterfrågan på hembryggningsmaterial. Jag hoppas fler inser hur värt det är att brygga hemma, särskilt om man dessutom jobbar hemifrån.

4. Vilka tre öl skulle du ta med dig till en öde ö?

– Jag är en sån tråkmåns här, haha, men Jever, Hedemora Porter och Stockholm Brewings Saison d’ètre. De täcker upp alla pairings jag kommer på med palmhjärta och blandade skaldjur. Frågan är vilken av dem som passar bäst till sandkaka bara?

5. Vilken är din favoritkombination när det gäller mat och öl?

– Jag är väldigt glad i tre pairings: råbiff med rököl, rökta räkor med Flemish Red och lagrad ost med en mörk belgare. Fast jag är öppen för förslag så klart!