Polis och brandman fast för smuggling

En brandman är huvudmisstänkt för en stor smugglingshärva i Västsverige.Det här beslaget är från en annan utredning. Foto: Tullverket.

En polis, en brandman och en kommunpolitiker. Nej, det är inte början på en rolig historia utan handlar om de tre misstänkta i en smugglingshärva i Västsverige.

 

Det är brandmannen som är den huvudmisstänkta och det handlar om stora mängder alkohol som ska ha smugglats in i landet.

Mellan januari 2018 och december 2020 ska det ha förts in alkohol olagligt till Sverige vid hela 33 tillfällen.

Den misstänkte brandmannen har suttit häktad i en månad misstänkt för grov smuggling. Brandmannen har nu släppts men är fortfarande misstänkt för brott.

Mannen som jobbar som polis satt anhållen under ett dygn i juni och han är misstänkt för medhjälp till grov smuggling. Polismannen ska dock inte ha varit inblandad vid alla de smugglingsresor som gjorts. Det finns inga uppgifter om ifall den politiker som också finns med i härvan har varit frihetsberövad.

Brandmannen nekar till brott och nu väntar troligen en rättegång, där tingsrätten ska reda ut vilka personer som eventuellt är skyldiga till brott.

Såväl Tullverket som Åklagarmyndigheten jobbar nu för fullt med en utredning som bedöms vara omfattande. När utredningen är klar får en åklagare besluta om det ska väckas åtal i ärendet.

Det görs ett stort antal likande utredningar i landet varje år, men det är sällan som det är en polis inblandad. Därför följs utredningen med extra stort intresse, inte minst fråm media.