Mindre öl smugglades – men oro för ökning

Tullverket har omhändertaget mindre öl under årets första sexdmånader. Men nu är man rädd att den verksamheten ska ta fart igen. Foto: Tullverket.

Mer starksprit, mindre öl. Så har det sett ut när det gäller beslag för Tullverket under pandemin. Nu finns en oro för att den organiserade smugglingen ligger kvar på en hög nivå, samtidigt som gränsen till Danmark och Tyskland öppnar.

 

Den totala mängden beslagtagen alkohol sjönk under årets sex första månader. Men samtidigt steg antalet beslagtagna liter starksprit, medan det togs om hand mindre öl och vin.

När det gäller öl beslagtogs 68 700 liter under årets första sex månader. I fjol låg den siffran på 80 600 liter.

– Smugglingen av sprit från öststatsländer har ökat och där pratar vi om stora beslag på 5000-6000 liter sprit på en gång. Den illegala smugglingen från de länder har ersatt myrtrafiken till Tyskland och de tjänar inte samma pengar på öl, säger Stefan Granath, biträdande enhetschef på Tullverket.

Han konstaterar att de som köpt insmugglad alkohol har fått vända sig till den organiserade brottsligheten, i stället för att köpa av grannar eller andra kontakter som åkt till Tyskland.

– Vi brukar ha många som åker till Tyskland med släp, och det är nästan som att de ska gifta sig varje dag. Men jag tycker smugglingen från öststaterna är ett större problem. Det är en verklighet som vi inte vill ha och med de gängen kommer också ett våldskapital, säger Granath.

Han säger sig vara orolig för att smugglingen från öst har fått fäste och att den blir kvar även när svenskarna i större utsträckning åker till Tyskland för att handla själva och i vissa fall även sälja vidare.

– Vi ser tyvärr att myrtrafiken har tagit fart igen och den marknaden är på väg tillbaka. Allt handlar om vilken efterfrågan det finns och risken är att vi får in alkohol från båda hållen.

Samtidigt har Tullverket satsat på att utöka sina resurser, och framför allt handlar det då om att ha mer bemanning vid till exempel Öresundsbron.

– Det ger resultat när vi har fler personer som kan jobba med det här. Samtidigt ska man veta att det tar tid att utreda när vi stoppar en buss full med sprit. Det är många resenärer som inte vill förknippas med någon alkohol alls på de resorna, säger Granath.