Allmänt

Ölen togs – privat bruk gäller inte anställda

Tullverket menar att alkohol till anställda inte kan räknas som privat bruk. Foto: Pressbild.

Att bjuda anställda och besökare räknas inte som privat bruk. Därför beslagtar Tullverket 1300 liter öl för en Skövdebo.

 

Att alkoholen är för privat bruk är en vanlig förklaring när Tullverket stoppar ett fordon med mycket alkohol på väg in i Sverige.

Men vad är privat bruk? Den frågan aktualiserades efter att en företagare i Skövde skickat en anställd till Tyskland för att köpa 4000 ölburkar, totalt drygt 1300 liter, samt 26 liter vin och sprit.

Föraren av bilen handlade med företagarens privata kort och åkte tillbaka mot Sverige.

Men Tullverket stoppade fordonet i Helsingborg och företagaren kallades till förhör. Han menade att alkoholen var för privat bruk och att den skulle användas för att bjuda anställda och besökare hos företaget.

Tullverket har efter en utredning slagit fast att såväl mängden öl som den tänkta målgruppen gör att det här inte kan räknas som privat bruk.

”Varken anställda eller besökare kan jämställas med vänner eller familj, varor som är avsedda för att bjuda dessa personer kan därför inte anses vara för privat bruk. Mängden införda varor överstiger dessutom den referensnivå som anses acceptabel för eget bruk, i synnerhet den mycket stora mängden öl pekar på att syftet är ett helt annat än egen konsumtion”, skriver Tullverket bland annat i det beslut som publicerats.

Mannen skulle därför ha betalat in skatt för varorna i förväg, och det hade inte gjorts.

Det innebär att företagaren tvingas att betala 7300 kronor i punktskatt för alkoholen. Dessutom tar Tullverket hand om all alkohol, som därmed kommer att destrueras.