Stene bjuder på flera öl- och matfavoriter

Stene Isacsson svarar på våra sommarfrågor. Foto: Peter Lindh.

Stene Isacsson bjuder på en hel del olika kombinationer med öl och mat i vår sommarserie. Här har du alla hans svar i vår sommarserie.

 

Isacsson driver Zum Franziskaner i Stockholm och har även hittat en del svenska favoriter på ölsidan.

1. Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under året? Motivera.

– Oj, det är jättesvårt för mig att svara på. Som det är nu så kommer jag inte i kontakt med så mycket ny öl från svenska småbryggerier. Vi har ju i princip vårt fasta sortiment på Zumen och det är bara de tyska gästölen vi snurrar på. Så jag har nog bättre koll på kvaliteten på ölen från Franken än de från Sverige. Nu har har ju krogarna stängt 20:00 under en lång period också så det är sällsynt att man hinner ut och det är väldigt sällan jag går på Systembolaget. Men av de nyheter jag provat och serverat ,Rassaviken från Nynäs och Schwarzbier från Snausarve, har båda varit imponerande goda. Men jag hoppas att det blir bättring på provandet innan året är slut. Men oavsett; alla bryggerier som brygger riktig öl själva och på ett hantverksmässigt sätt med riktiga råvaror imponerar på mig. De är alla hjältar.

2. Tror du att svenskarna kommer att gå på krogen igen i samma utsträckning som före pandemin när restriktionerna är borta? Hur kommer kroglivet att se ut?

– Det är klart att man hoppas på en återgång till det som var innan pandemin. Tyvärr säger realisten i mig att det inte kommer att hända. Vi vet ju inte ens om det är över nu eller om det kommer nya mutationer som vaccinet inte står emot. Oavsett så har jag svårt att se att ekonomin inte har tagit eller kommer att ta ordentligt med stryk. Det är mycket stora pengar runt hela världen som har lagts ut eller lånats och måste betalas tillbaks. Både privata pengar, lån och statliga bidrag. Det vore väldigt märkligt om det inte märktes på något sätt.

3. Vad ska bli eller har varit det bästa med sommaren 2021?

– Eftersom läget är som det är och man inte riktigt vet vad man kan förvänta sig av sommaren så blir det nog mest jobb. Här runt oss har ju mycket förändrats med Guldbron och i år har vi hela två uteserveringar. I fjol fick vi inte ha något alls. Så, det skall bli kul att jobba in sig lite på det och se hur gästtillströmingen blir. Sedan tycker jag väldigt mycket om sommaren så livet är rätt mycket skönare oavsett om man jobbar eller är ledig. Får jag tid skall jag skriva lite ny musik. Dels hjälpa andra lite men jag tror också att det kanske blir någon nytt eget material framöver.

4. Vilka tre öl skulle du ta med dig till en öde ö?

– Gänstaller Pils är min absoluta favoritöl. Härlig kropp och bra beska. Den känns som ett den har ett djup med flera olika lager precis som en bra lambic…. fast då på ett helt annat sätt förstås. Jag har svårt att sluta dricka den när jag väl börjat.

– Cantillon Gueuze. Frukt och bär i all ära men det är ju själva ölet som man vill åt. Visst Cantillons Gueuze kan variera i stil väldigt mycket och jag personligen är väldigt förtjust i de lite mjukare varianterna med mycket cederträkaraktär. Gärna med en 5-10 års lagring. Det är svårslaget.

– För att få något värmande under regnperiodens mörka och kalla nätter ( om det finns sådana på en öde ö) så väljer jag Bötet Barley Wine från Nynäshamns Ångbryggeri. Jag tycker den har en bra komplexitet, är fortfarande ganska torr för att vara en söt och stark öl. Dessutom har den en trevlig och aromatisk humlekaraktär som leker fint mot karamellmalten. Får man ta med sig ost?

 

5. Vilken är din favoritkombination när det gäller mat och öl?

– Jag kan omöjligt säga bara en. Det finns så fruktansvärt mycket gott. Surkål och Dijonsenap med veteöl, saltlakrits med en bra syrlig hallonlambic, En fräsch thaisallad med koriander, fisksås och lime ihop med en Session IPA ( ja jag dricker det ibland. haha), rököl ihop med fläsk eller en bra korv, En bra och fet kriekenlambic ihop med en carpaccio, en bra handpumpad bitter med fish and chips,gueuze och sparris, all sköns olika ostar ihop med all sköns olika öl, ganska nyligen käkade jag en grym chokladfondant ihop med en St. Bernardus 12 som var en riktig vinnar-combo. Det som sticker ut mest i minnet är kanske är Carolus Classic ihop med finsk sötlakrits som jag råkade komma på av en slump. Godissuget fick det bästa av mig när jag skulle öla och det blev jättegott.