50 000 krav på högre lön till barpersonal

Över 50 000 personer har skrivit på ett upprop för att ge barperonal bättre villkor. Foto: JD Wetherspoon.

Ska baranställda ha bättre betalt på helgdagar? Ja i Storbritannien har det blivit en fråga som många engagerar sig i.

 

Anledningen är ett upprop där en person kräver att anställda hos stora pubkedjan JD Wetherspoon ska få bättre betalt på de röda dagar då de jobbar. Den kedjan har rykte om sig att inte vara den bästa för de anställda, och över 50 000 personer har skrivit på uppropet.

Varje år har britterna en del så kallade bank holidays, då de flesta är lediga. Men det gäller förstås inte på samma sätt i serviceyrken.

. Många företag ger sina anställda ledigt på de dagarna. Tyvärr är inte JDW ett av de företagen och eftersom vi jobbar med service ser vi till att ta hand om de som har tur nog att inte behöva jobba. Givetvis borde vi bli belönade för det på något sätt, står det i texten som ledde fram till uppropet.

Företaget menar dock att det inte behöver fler bonusar. Man betalar varje år ut bonuspengar till de anställda, och pekar på att man ger alla fyra veckors semester samt att man får sätta upp dubbel arbetstid på juldagen.

Det finns inga regler i Storbritannien som säger att ett företag måste betala ut extra pengar till personer som jobbar på sådana helger.

Men med tanke på hur svårt det är att få tag i barpersonal i dessa tider kanske det inte ser jättebra ut att sticka ut på ett dåligt sätt bland arbetsgivarna. Samtidigt har JDW gjort sig kända för att gå sin egen väg.

Företaget har 925 pubar i Storbritannien och på Irland, och givetvis skulle en bonus innebära ökade kostnader. men också en större chans att få tag på kunnig personal.