Zum Franziskaner maxar Fasteveckorna

Det är den största ölfesten krögaren Stene Isacsson någonsin anordnat – på långa vägar. Idag drar stockholmskrogen Zum Franziskaner igång Fasteveckorna med drygt hundra öl från ett trettiotal olika frankiska bryggerier.

Ölfestivalen som pågår under drygt två veckor sammanfaller med fastan, en tid på året då tyska bryggerier traditionellt bryggt lite matigare öl som ger mer energi. Zum Franziskaner har fått tag i ett äkta fasteöl, som får inleda festivalen – en tunna Schlenkerla Fastenbier från rökölsbryggeriet Brauerei Heller Trum i Bamberg.

 

– Varje gång vi slår tappen i tunnan för att öppna ett nytt självrunnet fat så ringer vi i en klocka och folk applåderar. Då blir det ett bra drag, säger Stene Isacsson.

 

Stene Isacsson är en erfaren ölkrogskrögare. I över 22 år var han profilen bakom Akkurat i Stockholm och sedan 2017 driver han Zum Franziskaner, ölhallen i Gamla Stan med anor från 1800-talet. I den vackra lokalen med rustika möbler och väggpaneler i mörkbetsat trä serveras nästan uteslutande öl i klassiska stilar från mindre bryggerier, väldigt ofta från Tyskland och framför allt frankenområdet.

 

– Franken är en av världens största regioner när det gäller öl. Möjligtvis är San Diego i USA större nuförtiden, men i Franken är ölen rotat i traditionen på ett helt annat sätt. Där gör man lageröl som är gammaldags i stilen, säger Stene Isaksson.

 

Festivalen har funnits i lite olika former sedan 2019. För varje år har den blivit lite större, men detta år slår Fasteveckorna rekord i både antal öl och bryggerier. Kontakterna Stene Isacsson knutit under sin långa karriär gör att han denna gång lyckats samla ihop drygt hundra olika ölsorter, varav många aldrig tidigare serverats i Sverige – till både hans och många återkommande gästers stora glädje.

 

– Det blir en blandning av gamla favoriter som vi serverat förut men också många ölnyheter. Wild cards som kommer från gamla anrika bryggerier, men som vi inte provat tidigare.

 

En av de största attraktionerna på festivalen är det självrunna ölet. Varje tunna innehåller endast tjugo liter, vilket möjliggör upp till fem olika självrunna ölsorter samtidigt. Det finns en möjlighet att Zum Franziskaner öppnar upp 15–16 olika tunnor under en dag, helt beroende på åtgången.

 

– Det är ju samma bärs egentligen som på keg, men självrunnet smakar naturligare eftersom det blir en varsammare hantering, utan blixtnedkylning och extra kolsyra från fatanläggningen. Ölet får rinna helt ofördärvat rätt ner i glaset, säger Stene Isacsson.

 

Blir det oumpa-oumpa musik och lederhosen som under Oktoberfest?

– Nej! Sånt känns Buttericks och lösnäsa. Under våra Fasteveckor är det fokus på ölen, inget annat, avslutar Stene Isacsson.

 

Zum Franziskaners Fasteveckor pågår 14 februari till 2 mars 2024. Inträdet är gratis, gästerna betalar bara för ölen de dricker.