Cider prisades vid Amylase vinterölsträff

Det var vällagrad imperial stout, purfärsk ipa och för första gången någonsin, en cider, som prisades vid amatörbryggarföreningens Amylase vinterölsträff – som i år firade 20 år.

Det var både fullsatt och glatt på Fräntorps Folkets Hus när det tillslut blev dags för vinterölsträffen 2023, som fått skjutas fram från december till januari. Totalt tävlade 24 hembrygder och sällan har bredden varit så stor. Här fanns allt från modern pilsner, till barley wine och imperial stout. Men i år fanns också en katt bland hermelinerna då en cider smugit sig in bland maltdryckerna.

 

Överst på prispallen hamnade ”Katarinas förföriska imperial stout” av Peter Nilsson, Sven Nilsson och Sven Bengelsdorff. Ölet var en kraftig pjäs på 10,2 procent, gjord med muscovadosocker vilket gav tydliga inslag av lakrits och kavring. Ölet bryggdes redan 2020 så det fanns också gott om lagringstoner.

 

– Vi bryggde ölet för fyra år sedan, men sen kom det en pandemi emellan så vi har inte haft möjlighet att tävla med ölet förrän nu, berättar Sven Nilsson.

– Och det var nog bra för det var ganska kantigt och spretigt i början. Det har mått väldigt bra av att mogna, fyller Peter Nilsson i.

 

Uppenbarligen höll publiken med och ölet vann med god marginal bak till de andra pristagarna.

 

På andra plats hittade vi, ett i tävlingssammanhang helt nytt par, Tommy och Anneli Sandberg. Även om de bryggt öl hemma i över tio år var det första gången någonsin de tävlade – och glädjen var total när andrapriset tillkännagavs.

 

– Fantastiskt! Det var första men absolut inte sista gången vi var med och tävlade, sa Tommy Sandberg strax efteråt.

 

Ölet var en ipa, och något av en hybrid mellan en väst- och östkust. Beskan var låg och aromen stor med simcoe som enda humle. Ölet hade dessutom jäst med norsk kveikjäst, endast åtta dagar före tävlingen, så färskheten gick inte att klaga på.

 

Bronsplatsen kneps av en cider som fått tillåtelse att vara med. De, i hembryggarsammanhang rutinerade paret, Fredrik Ekstedt och Ingemar Johansson, hade slagit sina påsar ihop och för första gången jäst en cider. På frågan hur det känns att ta medalj i en öltävling med en cider svarar Ingemar:

 

– Det var väldigt oväntat men roligt, så vi är mycket glada.

 

Han avslöjade också att de vid samma tillfälle gjort tre olika varianter, samma metod men med olika äpplen som råvara. Den de själva tyckte var allra godast var en variant med tre sorters äpplen och ett vildpäron – men den fick stanna hemma.

 

– Den var helt enkelt för god för att bjuda bort, avslutar Ingemar Johansson.

 

Resultatet från tävlingen hittar du här.