4 öltyper uppfunna av hembryggare

De flesta hantverksbryggerier har grundats av personer med rötterna inom hembryggningen. Hembryggare är många gånger kreativa och tar ut svängarna med sina öl. Fallhöjden, om ett öl inte skulle bli helt lyckat, är betydligt lägre för dem än för ett kommersiellt bryggeri som investerar stora pengar i varje brygd. Här är fyra exempel på roliga experiment som startat som hembrygder, men sedan blivit en etablerad ölstil.

AMERIKANSK PALE ALE

Hantverksölens värld stoltserar med ett brett utbud av stilar. Vissa är starkt förankrade i äldre traditioner, medan många är resultatet av den moderna återupptäckten av hantverksöl. Till de senare hör bland annat amerikansk pale ale och därmed inte minst Sierra Nevada Pale Ale.

 

Sierra Nevada Pale Ale har beskrivits som den amerikanska drömmen gestaltad i en öl. Den började som ett enkelt hembryggarrecept och tog sig hela vägen till att vara det mest säljande amerikanska hantverksölet, som definierar vad stilen är. Mannen bakom ölet heter Ken Grossman.

 

Grossman började brygga öl hemma på 1970-talet. Ständigt experimenterande och analyserande, förfinade han successivt receptet som en dag skulle bli hans storsäljare. 1976 startade Grossman en hembryggningsbutik i sin hemstad Chico i Kalifornien. Strax därefter började också idéerna om ett eget bryggeri. Genom otaliga besök på skrotgårdar och nedlagda mejerier lyckades han hitta alla de tankar, rör och ventiler som han behövde för att sätta igång. Syftet var inte att förse hela världen med öl utan snarare att brygga öl som världen inte hade sett. Trots att 90 procent av de som initialt smakade på ölet sägs ha avskytt det, valde han att fortsätta. För de tio procent som älskade det, kunde inte få nog av den beska och humlepotenta brygden. Det här var något helt annat än den ljusa smaklösa öl som var det enda amerikanarna drack vid den här tidpunkten, men har med tiden blivit en etablerad och älskad ölstil.

 

WHEAT WINE

Historien om wheat wines uppkomst börjar i Kalifornien på mitten av 1980-talet och det hela beror, som så många gånger, på ett enkelt misstag. Phil Moeller och en vän träffades en dag för att brygga en sats barley wine. Under inmäskningen räknade någon av dem fel och alldeles för mycket vete tillsattes. Som alla goda hembryggare körde de på trots felet, nyfikna på vad resultatet skulle bli.

 

Efter att ölet jäst färdigt var det dags för provsmakning. Med en blandning av spänning och nervositet hällde de upp ett varsitt glas och smakade. Det var då de insåg att de av misstag hade skapat något nytt och riktigt bra.

 

1987 blev Phil Moeller sedan den första bryggaren vid det nyöppnade Rubicon Brewery i Sacramento, Kalifornien. Hösten 1988 när utomhustemperaturen hade börjat dala började han tänka på misstaget som han gjort ett par år tidigare och den värmande, härliga brygden det hade resulterat i. Moeller bestämde sig för att det var dags att introducera denna dolda pärla för världen. Ölet var rikt, djupt och komplext, men dolde sina starka drag med en något lättare munkänsla och mer subtila inslag av alkohol.

 

Rubicons Winter Wheat Wine blev det första kommersiella exemplet på wheat wine-stilen, som blev ett populärt säsongsöl på bryggeriet under hela 1990-talet och fortsatte att vinna många priser långt in på 2000-talet.

 

AMERIKANSK BROWN ALE

På slutet av 1970-talet började hembryggare i USA att modifiera den brittiska ölen brown ale genom att slänga i amerikansk humle. I början av 80-talet tävlade de med de här ölen i diverse hembryggartävlingar, men fick väldigt låga poäng för de stämde ju inte in på öltypsdefinitionerna för brown ale som då helt baserades på den brittiska varianten. På lokal nivå skapade man nu underkategorier som stämde bättre in på ölen. De kallade stilen för Kalifornia Dark ale, Texas Brown med mera. Öltypen definierades på riktigt under den första amerikanska mikrobryggeriboomen på 80-talet. 1986 släpptes det klassiska ölet Pete’s Wicked Ale som har kommit att få definiera stilen.

 

Runt skiftet mellan 80-90-talet började det dyka upp fler kommersiella exempel och då blev det en mer etablerad stil, både inom hembryggningen och kommersiellt.

 

SAISON

Saison är en traditionell ölstil från Vallonien, den fransktalande regionen i södra Belgien. Den har en rik historia som går långt tillbaka och var ursprungligen en säsongsöl bryggd hemma på gården för att konsumeras under sommarens skördeperiod. Må hända att dessa bryggare inte själva kallade sig för hembryggare, något annat alternativ fanns ju inte, men såhär i efterhand kan vi konstatera att det var just vad de var.

 

Saison bryggdes på vinter- och vårmånaderna när temperaturen var lägre och jäsningsförhållandena därmed mer lättkontrollerade. Arbetet på gårdarna var också mindre ansträngande under de här årstiderna, vilket frigjorde tid till ölbryggning. När ölen var klar lagrades den sedan tills den behövdes under sommaren för att släcka törsten hos de tillresta säsongsarbetarna. Ibland grävdes ölet ner i gropar ute på fälten för att finnas tillgängligt och svalt när arbetarna efterfrågade en ölpaus.

 

Under andra halvan av 1900-talet var ölstilen närmast utdöd, till följd av lagerölets starka ställning i Europa och ett svalt intresse för saison bland belgarna själva. Räddningen kom ett från lite oväntat håll när amerikanska importörer, inspirerade av Michael Jacksons beskrivning av ölstilen i boken Great Beers of Belgium, började efterfråga saison från belgiska bryggerier.

 

På senare år har saison fått ett uppsving i popularitet bland hantverksbryggerier runt om i världen. Så det som började som en praktisk lösning för gårdsarbetare har utvecklats till en uppskattad rustik eller experimentell stil inom hantverksölsscenen.

 

Förra veckans lista: 

• 4 aktuella kändisöl – rankade