Få politiker ville prata om alkoholskatt

Bildspel

Bild 1 av 3

David Josefsson var imponerad av ölproduktionen på Poppels och den rundvisning han fick av Daniel Granath.

Intresset för en differentierad alkoholskatt verkar inte vara enormt bland våra riksdagsledamöter. Av de 21 Göteborgspolitiker som bjöds in till Poppels under måndagen dök bara en upp på bryggeriet.

En differentierad alkoholskatt innebär att mindre bryggerier betalar mindre i skatt per producerad liter öl, och på så sätt kan hävda sig lite bättre mot de stora bryggerierna, där produktionskostnaden per liter är betydligt lägre.
Alla EU-länder utom Sverige och Italien har infört den typen av skatt och nu vill Sveriges Oberoende Småbryggerier få till en förändring. Men intresset för att diskutera frågan var väldigt lågt när Poppels bjöd in till information och samtal. Av 21 inbjudna riksdagspolitiker var det bara en, moderaten David Josefsson, som dök upp. Mer än hälften av de inbjudna svarade inte ens på inbjudan.
– Det här är en ganska okänd fråga bland våra politiker och vi får hoppas att de som inte var på bryggerierna i dag i stället kommer på det seminarium som vi har i Stockholm på onsdag, säger Johan Håkansson, ordförande i Sveriges Oberoende Småbryggerier.
Intresset var lågt även på flera andra håll i landet. Planen var att ha politiker på 18 olika bryggerier, men tre av träffarna ställdes in då ingen politiker visade intresse. I Eskilstuna var det tre av nio politiker som var intresserade, och i Kalmar var det två av 15 inbjudna som kom för att prata om de små bryggeriernas situation.
Det förslag som presenterats bygger på den lösning som i dag finns i Storbritannien. Om förslaget blir verklighet skulle det innebära att de minsta bryggerierna får en halverad alkoholskatt jämfört med i dag. Förslaget lyfter sedan fram en fallande skala, där bryggerier som producerar sex miljoner liter öl eller mer per år betalar full skatt.

– Det skulle göra att många små bryggerier skulle våga satsa på att anställa, eller att många som i dag jobbar heltid med annat skulle våga satsa fullt ut, säger Daniel Granath på Poppels.

David Josefsson tyckte att det var ett givande möte på Poppels och såg möjligheter med det nya förslaget.
– Det är jätteintressant även om jag inte sett förslaget tidigare och förstås inte kan lova sänkt skatt här och nu. Vi behöver se över hela alkohollagstiftningen med tillstånd för provsmakningar, gårdsförsäljning och hur Systembolaget fungerar, sade han under rundvandringen på Poppels.
En lägre skatt skulle inte i första hand innebära lägre ölpriser, utan för bryggerierna handlar det om att få marginaler för att kunna anställa eller satsa mer på kvalitet.
– Eskilstuna Ölkultur sålde öl för drygt fem miljoner kronor 2018. Vi betalade 0,9 miljoner kronor i alkoholskatt. Ett stöd på samma villkor som i övriga Europa minskar våra kostnader med nästan en halv miljon kronor vilket motsvarar en heltidslön säger Anders Olsson, vice VD på Eskilstuna Ölkultur och en av de som hade politikerbesök under måndagen.

Här kan du läsa förslaget om differentierad alkoholskatt.