Ta båten till ölfest ute i skärgården

Vad sägs om en båttur tillsammans med ett gäng lokala bryggare och deras julöl? Destinationen är Skärgården i Advent, en julmarknad på Hönö i Göteborgs skärgård!

– Resan börjar med att en kliver på skärgårdsfärjan Kungsö på Stenpiren, Eriksberg eller Klippan för vidare färd mot Hönö. Ombord på båten och på Hönö Klåvas restauranger står våra inbjudna mikrobryggerier redo för en heldag av julölsprovning, berättar Johan Schmeling, som är eventutvecklare i Hönö Klåva.

Och det är redan nu en hel del som nappat på julölsresan, säger Schmeling.

– Vi har sålt slut på både sena turen ut och sena turen hem. Det finns ett 50-tal biljetter kvar med morgonfärjan 09:30 från Stenpiren och hem igen från Hönö Klåva 14:00. Men vill en stanna längre så går det bra att ta bussen tillbaks till stan eller komma med egen bil.

Skärgården i Advent arrangeras för 16:året, men nytt för i år är att julmarknaden förlängs med tre lördagar till. Och det var då idén kom att kombinera det med lite andra aktiviteter som en julölsprovning.

– Just den här lördagen med provningen är den som sålt bäst. Totalt har vi sålt 550 båtbiljetter till julmarknaden den dagen.

Väl på plats får besökarna en karta i handen som visar området, julmarknaden och vilka restauranger bryggerierna står på.

Bryggerier som deltar är Hönöbryggeriet, BarlindBeer, Mohawk Brewing Company, Odd Island Brewing, Oceanbryggeriet och Ahlafors Bryggerier. Även Hönö Ölagille brygger öl på plats och bjuder på lättöl.

– Men det finns plats för fler bryggerier om det är nån mer som vill delta, säger Johan Schmeling.

Men det ska vara julöl, inget annat.

– Har bryggeriet en julöl, så serverar dom en – har dom flera så kan dom ha med allihop.