Ny ölutbildning ska lanseras i Sverige

Brian Schlede ansvarar för utbildningen till ölsåommelier i Sverige. Foto: Ronny Karlsson.

Snart kan du utbilda dig till ölsommelier med tyska utbildare även i Sverige. Efter nyår startar den första utbildningen och det sker i Göteborg.

I takt med att intresset för öl sprider sig i landet växer också antalet utbildningar där öl är inblandat på ett eller annat sätt.

Nu ska det också bli möjligt att utbilda sig till ölsommelier med hjälp av tysk expertis i Sverige. Det är Brian Schlede som ansvarar för Scandinavian Beer Sommelier.

– Göteborg blir först, det är ölhuvudstaden i Sverige, och det blir en professionell utbildning där vi flyger in experter, säger Schlede.

Utbildningen har funnits i andra länder under ett antal år. I 19 olika länder har cirka 5500 ölsommelierer utbildats. Det blir tyska experter som kommer till Sverige för att hålla i delar av utbildningen, och språket som gäller är engelska.

– Jag hoppas att vi kan starta den första utbildningen i januari. Det blir tre omgångar i utbildningen, där varje omgång pågår i tre dagar, säger Schlede.

De som väljer att satsa på utbildningen ska få grundkunskaper i hur man brygger öl, men det kommer också att vara en sensoriskt del med bland annat felsmaker, och dessutom en praktisk del där man får lära sig hur man häller upp öl, vilka glas som ska användas och hur man parar samman öl och mat.

– Man kan också gå bara en eller två av de tre delarna. Vi behöver vara minst 15 personer och maxantalet är 22. På sikt hoppas jag också kunna skapa en utbildning på svenska och vi tittar på att även starta utbildning i Stockholm, säger Schlede.