Daniel vill sälja öl längs gamla tågbanan

Bildspel

Bild 1 av 7

Säröbanans Bryggeri har fokus på att sälja öl i de södra delarna av Göteborgsområdet.

Fokus på södra Göteborgsområdet och på klassiska ölstilar. Så ska det bli för Daniel Tholén när han nu satsar på Säröbanans Bryggeri.

För er som undrar över namnet kan vi ta det direkt. Säröbanan var en tåglinje mellan Linnéplatsen i Göteborg och Särö. Fram till 1965 trafikerades banan av tåg och rälsbussar, men numera är spåret borta och där går i stället på vissa delar en cykelbana.

Men den gamla tågbanan får lite liv igen tack vare Daniel Tholén och hans satsning på Säröbanans Bryggeri.

– En av hållplatserna låg nära bryggeriet och jag tänker mig att sälja öl ungefär där som sträckningen av banan gick, säger han.

Bryggeriet startades i somras och nu har han alltså bryggt i några månader. Bryggverket hittade han i USA, där han själv var över för att undersöka vad som skulle passa bäst.

– De var mest förvånade över att bryggverket inte skulle användas till ett taproom. Nästan alla gör så i USA, säger Tholén.

Bryggverket är på sex barrels vilket innebär drygt 700 liter. Till det finns tre tankar i dubbla storleken och det är möjligt att växa i lokalen. Där finns för övrigt också ett par lagringstankar för just lageröl.

– Jag vill leva på det här och siktar på att brygga 3000 liter per månad under det första året. Det skulle kännas lagom, jag gör ju allting på egen hand än så länge.

Billdal, där bryggeriet är beläget, blir ett av de områden där Tholén hoppas på att sälja en hel del öl, men hela vägen upp till Göteborg och även inne i den staden ser han som potentiella marknader. Dessutom finns ölen på fyra av Systembolagets butiker och de är även beställningsbara.

– Jag har alltid älskat öl och har provat mycket genom åren. Men jag har landat i att jag vill ha ganska vanlig klassisk öl, och det vill jag också brygga. Många av de moderna ölen spretar ganska mycket, säger Tholén.

Starten har varit bra, och Daniel Tholén saknar inte sitt gamla jobb som civilingenjör inom byggbranschen.

– Det här känns superkul. Sedan är det inte alla som vill ha mikrobryggd öl, men de som vill får gärna köpa min öl, säger han.