Flera lättnader men krogregler står kvar

Anders Tegnell var en av personerna som berättade om nya coronaregler. Foto: Pressbild.

Handeln slipper begränsningar. Men situationen på landets krogar förändras inte. Det var beskedet när regeringen och Folkhälsomyndigheten höll en pressträff under måndagen.

 

Det var under måndagseftermiddagen som näringsminister Ibrahim Baylan (S) samt statsepidemiolog Anders Tegnell kallade till pressträff, och det man visste innan var att det skulle handla om lindrigare restriktioner i vårt samhälle.

– Utvecklingen går stadigt åt rätt håll i vårt land. Nu har två tredjedelar av alla vuxna i vårt land fått minst en dos vaccin, sade Baylan under pressträffen och uppmanade alla att taa vaccinet.

Folkhälsomyndigheten har tidigare under måndagen rekommenderat svenskar som varit utanför Norden att göra ett corona-test.

Men nu lättas restriktionerna i Sverige, och bland annat tas begränsningar för antalet personer i butiker bort. Där finns dock fortfarande ett ansvar för att det inte ska bli för trångt.

Det blir också fritt fram från all kollektivtrafiken att fylla samtliga säten, det gäller till exempel på längre tågresor. Kommuner kan heller inte efter 15 juli stoppa personer från att vistas på vissa platser, till exempel parker och stränder där många samlas. Allt detta gäller från och med 15 juli.

Sedan 1 juli har svenska krogar kunnat ha öppet sina normala tider, då alkoholstoppet vid 22.00 togs bort. Men i dagsläget gäller begränsningar för antalet personer inomhus vid varje bord på barer och restauranger, en meters avstånd mellan sällskap och det är fortfarande sittande gäster som gäller. Det som fortsatt gäller är också att till exempel nattklubbar ska hålla stängt.

Vid den här presskonferensen berördes inte svenska barer och restauranger, och dess regler alls. Anders Tegnell konstaterade bara att restauranger är en farligare miljö än butiker och tåg.

– Det är väldigt tydligt att restauranger fortfarande har ett stort ansvar att det inte blir trängsel. Dessutom är det så att erfarenheten talar för att det är just restaurangmiljön som är extra farlig, sade Tegnell.

Om smittläget försämras finns förstås planer för att stoppa avvecklingen av restriktioner. Steg 4 planeras till någon gång i september om utvecklingen fortsätter att vara positiv.