Henke fixar bra tips på öl – och mumma

Henke Bengtsson bjuder på tips på öl och mumma. Foto: Montage.

Snart helg igen och då har vi förstås öltips. Men Henke Bengtsson på Stigbergets fixar även ett recept på mumma så här till jul.

 

Henke Bengtsson är säljare på Stigbergets och en flitig gäst på olika ölhak i Göteborg. Det innebär att han har koll på läget när det gäller öl. Här kommer hans fyra öltips, och inte nog med det. Som avslutning kommer en liten julspecialare också.

 

Beavertown Gamma Ray. Nr 82627 Burk 330 ml Alkoholhalt 5,4%. Amerikansk pale ale

Öl ska gärna intas i stor mängd. Missförstå mig inte, att sippa på en komplex stout eller liknande kan vara nog så trevligt. Men vi får inte glömma känslan av att träffas på puben och göra de tre bästa sakerna som livet erbjuder: Dricka öl, röka cigg och snacka skit (inte nödvändigtvis i den ordningen). Färsk Gamma Ray (Bryggd i London) är bland det bästa som finns för ändamålet. Len och med tydlig beska som drar åt tropisk frukt gör att den passar att dricka många av, då ABV är på rätt sida 6%-sträcket. Passar lika bra till lördagsburgaren som söndagspizzan. Klunkvänligt är bara förnamnet.

(Möjlig ersättare: Beerbliotek Bobek Citra)

Fullers London Porter. Nr 1634 Burk 500 ml Alkoholhalt 5,4% 23:90:-, Torr Porter

En av de absolut mest prisvärda ölen på Systembolaget. Passar bäst att dricka som pint på puben. Men hemma i långburk med fötterna på soffbordet är den inte dum heller. Torr, med inslag av choklad och lakrits, gör att den både är god att dricka som den är eller som utmärkt sällskap till kladdkakan. Jag använder den mycket så här års när jag blandar mumma. Den passar även bra att hälla ner i en bolognese, att ha i köttbullar eller chiligryta. Här borde verkligen alla som inte förstått storheten i att dricka “mörk” öl som törstsläckare tänka om.

(Möjlig ersättare: Stigbergets Promenadporter)

Weihenstephaner Hefe Weissbier. Nr 1526 Flaska 500 ml Alkoholhalt 5,4% 23:90:-, Veteöl

Nu blir det mer mattips! Koka blåmusslor i den här rackaren ihop med schalottenlök och timjan och servera med pommes och curryketchup. Måltidsdryck: Gissa!

Detta är sommar för mig. Att sitta på en uteservering och få övriga bordsgrannar att avundsjukt snegla när det enorma tulpanglaset med en generös skumkrona ställs ner jämte deras platta stöl i slitna profilglas. Fantastiska karaktäristiska smaker från jästen av skumbanan och nejlika som samsas med lätta citrustoner.

(Möjlig ersättare: Wisby Weisse)

O/O Narangi. Nr 32868 Burk 330 ml 6,8% 31:80:- NEIPA

De hade ju varit tetigt om jag inte tipsade om någon IPA. Men jag gör det inte för att jag “måste” utan för att när det kommer ner till the nitty gritty så är och förblir IPA den ölstil som kommit att definera hela mitt ölintresse. Det är en jävligt bra ölstil helt enkelt. Att jag sedan jobbar på Sveriges bästa bryggeri för humlig öl (sic) gör ju inte mina egna humlebehov en otjänst precis. Men detta om detta. Jag tipsar här om en av Sveriges absolut bästa öl. Det börjar med en balanserad maltbas och slutar med en fantastiskt fräscht humlebett och toner av tropiska frukter och zest. Ska man klaga på något här så är det enda jag kan komma på att jag gillade den Fantainspirerade gamla fatskylten lite bättre. Löp och köp!

(Möjlig ersättare: I princip vad som helst från Apex)

Nu gissar jag att alla är nyfikna på mumma så här kommer i mitt tycke det godaste receptet:

2 burkar (33cl) dussinlager

1 långburk (50cl) London Porter

⅓ flaska Marsalavin

2 dl 7Up

En skvätt Gin