Tuva bjuder på öltips inför helgen

Tuve Serck fixar med öltips den här veckan. Foto: Montage.

Dags för veckans öltips och den här gången kommer de från Tuva Serck. Hon väljer öl från Sverige och Belgien.

 

Tuva Serck jobbar på Zum Franziskaner och har förstås riktigt bra koll på de öl som serveras där. Men de här tipsen handlar om öl på Systembolaget och här är hennes fyra val.

XX-Bitter från De Ranke

– För mig har ölet den perfekta balansen mellan örtigheten och beskan från humlen och samtidigt den klassiska belgiska fruktigheten från jästen. Ett mästerverk och ett unikum helt enkelt. Killen som stod bakom mig vid hyllan på bolaget senast sade, ”fan kan du inte va lite hygglig och spara några till oss andra”. Och tur att Jens Skrubbe från Pressklubben även hör av sig till mig när han serverar den på fat så att jag även får dricka den som den ska serveras.

Landsort Lager från Nynäshamns Ångbryggeri

– Sveriges bästa lageröl helt klart. Perfekt i sommar till sill och snaps eller bara att dricka som törstsläckare. Ett kylskåp utan Landsort Lager är helt enkelt ett dåligt kylskåp!

Palles Pils från Nyköping Brewing Company

– Jag är ju fruktansvärt bortskämd med väldigt bra och väldigt färsk fatöl från Franken här på Zumen. Jag tycker att Palles pils har det där fina bettet och balansen mellan det brödiga och maltiga. Nu ligger den i beställningssortimentet så man kanske inte får säga den. I sådana fall får det bli Pilsner Urquell som Palles är klonad efter.

Tilquin Gueuze

– Jag föredrar kanske Cantillon men eftersom den inte finns på bolaget så får det bli Tilquin. Pierre är ju den enda blendern som får köpa vört från Cantillon och har alltid en del av den i sin Gueuze. Men, i princip kan man ju välja vilken riktig Gueuze som helst. Läskande, fräsch och komplex. Ljuvligt en ljummen sommarnatt.