”Janko” bjuder på öltips inför helgen

HELGENS ÖLTIPS

Jan-Eik "Janko" Svensson bjuder på öltips. Foto: Montage.

I dag startar vår nya serie med öltips info helgen. Vem kan passa bättre att inleda en sådan serie än Jan-Erik ”Janko” Svensson?

 

Visst är det trevligt att fundera på vilka öl som ska köpas in inför helgen. Kanske kan det dessutom var intressant att få lite inspiration från olika ölprofiler i Sverige?

I serien ”Helgens öltips” får du tips om vad som de svenska ölprofilerna väljer när de går på Systembolaget. Ölnestorn Jan-Erik ”Janko” Svensson är först ut och han väljer de här fyra ölen.

 

Budvar, 500 ml, 15,90 kr, 5,0 %, Pilsner -tjeckisk stil

Ett basöl som funkar på grund av sin enkelhet och exceptionellt höga sensoriska kvalitet. På sistone har jag dock börjat vackla och väljer ibland Pilsner Urquell istället.

 

Adnams Southwold Bitter, 500 ml, 23,90 kr, 4,1 %, Engelsk pale ale och bitter

Jag väljer det här ölet eller någon annan traditionell engelsk bitter som för tillfället finns i sortimentet. Tillfredsställer behovet av karamellbas, jäsningsfrukt och fräsch beska.

 

Orval, 330 ml, 39,90 kr, 6,9 %, Belgisk ale

Orval eftersom den har en unik smakprofil med inslag av brett och enorm komplexitet. Typ världens godaste öl. Om den inte finns kan man välja avlägsna släktingar som Westmalle Tripel eller nån Oude Geuze. 

 

Guinness, 440 ml, 23,40 kr, 4,2 %, Torr porter och stout

Guinness, i all enkelhet en världsklassiker. Men i sanningens namn köper jag kanske oftare tyskt öl typ Jever eller DAB.