Kritik mot förslag på höjd alkoholskatt

Regeringen vill höja alkoholskatten från och med 2023. Foto: Pixabay.

Regeringen vill höja alkoholskatten. Men förslaget får kritik av Sprit & Vinleverantörsföreningen som varnar för ökad smuggling.

Det är från och med 2023 som regeringen, tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet, vill höja alkoholskatten. Den förändringen ska ge drygt en halv miljard till statskassan, enligt regeringen egna uträkningar.
Men Anna de Geer, ordförande för Sprit & Vinleverantörsföreningen är kritisk.

– Att regeringen återigen planerar att höja alkoholskatten är både förvånande och olyckligt. Vi vet att höjningar av alkoholskatten sällan får den avsedda effekten. Istället för att generera mer pengar till statskassan tenderar införsel och smuggling att öka, säger Anna De Geer, vd på SVL.

Hon pekar bland annat på skatteutskottet rapport från 2016, som kom fram till att det är lätt att överskatta intäkterna som en höjning av alkoholskatten ger. Bland annat ger ökade priser svenskarna än mer anledning att köpa sin alkohol utomlands, eller att välja insmugglad alkohol.

I dag uppskattas 20 procent av de totala alkoholinköpen göras via resandeinförsel eller smuggling.

– Vi som värnar den kontrollerade försäljning hos Systembolaget måste göra det mer attraktivt att handla alkoholen där snarare än i utlandet eller från bakluckan på en minibuss. Förslaget om höjning av alkoholskatten är ett steg i fel riktning och riskerar att öka smugglingen, avslutar Anna De Geer.