Patrick bjuder på fyra mörka öltips

HELGENS ÖLTIPS

Patrick Holmqvist bjuder på fyra favoriter från Systembolaget. Foto: Montage.

Dags för ny helg och den här gången är det en rutinerad kille som bjuder på öltips. Patrick Holmqvist satsar på en mörk kvartett.

Holmqvist jobbade under många år på Nils Oscar, men är nu en av delägarna i Nyköping Brewing Company. Hans fyra öltips följer ett tema.

– Jag kör på genomgående mörka öl här. Vi har ju alla förmodligen fått höra kommentaren ”Jag gillar inte mörk öl, men den här var ju god”.

Här är hans tips:

Vi börjar med Ängöl Kalla tiders lager (330 ml, 5,8 %, 23,90 kr, Schwarzbier). Jag är egentligen inte så förtjust i klassisk Schwarzbier, det vill säga som en pils men med rostad karaktär i stället för humlearom. Den här är flera steg närmare en Münchener, men med kraftig doft och smak av mörkmalt parat med fin rondör. Mycket snygg.

Detsamma kan sägas om Göteborgs Nya Bryggeri Dunkel – Göteborgs Mörk Lager (330 ml, 19,90, 5,6 %, Schwarzbier). Generös maltkaraktär, med tydligt rostade toner. Ren och fin.

Brygghuset Finn Brown Ale (330 ml, 24,90, 4,9 %, Brown ale). Brown ale är ofta en bra öl till stekt mat. Här ett exempel från Brygghuset Finn. En stor dos mörkmaltsaromer som går ihop med stekyta på ett sådant sätt att man inte känner var biffen slutar och ölet tar vid.

Dessutom passar jag på att slå ett slag för vår egen Nyköping Brewing Company, Proper Christmas (440 ml, 31,90 kr, 4,5 %, Torr porter och stout). En porter, rätt och slätt. Flera olika nyanser av karamellmalt och olika mörkmaltsorter, samt tre olika sorters basmalt ger en komplex porter med hög hinkabilitet. Tycker jag själv.