Eronson bjuder på helgens öltips

HELGENS ÖLTIPS

Peter M Eronson står för den här veckans öltips.

Fredag igen och vi har öltips till dig. Den här gången kommer tipsen från författaren Peter M Eronson.

Eronson har skrivit en rad ölböcker och har gjort sig känd som en stor beundrare av ölstilen mild. Faktiskt har han bara med ett sådant öl bland sina favoriter och han pressar till och med in en india pale ale bland favoriterna. Här är hans förslag på inköp från Systembolaget till helgen.

 

Ruddles County Country Ale

500 ml, 19,90 kr, 4,3 %, Engelsk pale ale och bitter

En mycket prisvärd bitter som nu har kommit på burk. Fanns på bolaget under 00-talet och dessförinnan också vill jag minnas, men då på flaska. Tydligt knäck maltighet ihop med en härlig fruktighet av röda äpplen och torkad aprikos. En lång och tydlig beska rundar av och lämnar spå av svarta vinbär.

Brännskär Brown Ale

500 ml, 31,20 kr, 5,3 %, Brown ale

Självklart måste jag tipsa om mitt eget absolut favoritöl alla kategorier. Kom in på bolaget 2010. Ett öl som inte är likt något annat. Har en honungslen munkänsla där smakerna drar åt karamell, choklad och lite bränt socker. Men avslutningen är allt annat än söt utan och här överraskas man av en torr efterbeska. Beställningsvara men går att beställa styckvis till samtliga butiker.

Oppigårds Indian Tribute

330 ml, 6,6 %, 23,90 kr, India pale ale (IPA)

Trots alla ipor som kommit på bolaget de senaste åren (och fortfarande gör det) håller jag ändå denna klassiker som den högsta av dem alla. När Oppigårds bryggeri lanserade denna 2008 var det deras första IPA. Ölet är mer som en klassisk IPA, där den karamelliga malten och bittra och fruktiga humlen samspelar. Humlen är från USA och ger avtryck i form av apelsin, grape och tallbarr. En helt ljuvlig IPA från Sveriges största hantverksbryggeri.

Rudgate Mild

500 ml, 25,50 kr, 4,4 %, Mild

Givetvis kan jag inte ha en lista på öltips utan att ha med en av bolagets få mild. Denna utsökta engelska mild kom in i bolagets fasta sortiment i september och jag hoppas verkligen att den får finnas kvar i många år framöver. Mild bli inte bättre än så här – rostad malt, karamell, knäck, torkad frukt, sirapslimpa, kavring och en underbar fruktighet av apelsinmarmelad och stenfrukt. Jaja, den är egentligen något stark för en mild egentligen men man kan inte få allt. Jag vill även passa på att säga att den passar helt ypperligt på julbordet!

 

Jan-Erik ”Janko” Svensson öltips

Hanna Gustavssons öltips

Irina Carléns öltips
Alex Eks öltips

Simon Svensson öltips

Nina Schultes öltips

Magnus Barks öltips