Öl-profilerna tog hem medalj i Cider-SM

Magnus Vasilis och Peter Eronson fick brons i kategorin Iscider för aspiranter på Cider-SM. Foto: Pressbild

Först släppte ölprofilerna Peter Eronson och Magnus Vasilis boken ”Ciderboken – tillverka cider hemma”, nu har de även fått medalj i Cider-SM.

Peter Eronson och Magnus Vasilis är kända hembryggare, båda har skrivit böcker om hembryggning och 2019 gav de ut ”Ciderboken – tillverka cider hemma”.

Men det betyder inte att de har tröttnat på öl.

– Självklart har jag inte tröttnat på öl, däremot så kan det vara skönt med omväxling och få nörda ner sig i en process som skiljer sig från ölbryggning. Cidersäsongen är kort medan jag kan syssla med hembryggning hela året. Kommer garanterat ställa upp i SM i cider igen, men det beror på när och om jag har gjort cider som jag är tillräckligt nöjd med, säger Magnus Vasilis.

– Jag kommer absolut göra mer öl än cider. Tycker helt enkelt att det är roligare. Men lite då och då blir det även cider så klart. Har en torr äppelcider som precis jäst klart sedan har jag en päroncider på jäsning, säger Peter Eronson.

Att de gjorde en cider tillsammans hängde förstås ihop med boken.

– När vi skulle fota mustningen till första utgåvan av CIderboken var det Magnus idé att vi skulle dela upp musten i två batcher. Den ena batchen must hälldes på dunkar som sedan frystes in för att sedan kunna jäsas till iscider. Det var Magnus idé att skicka in den till cider-SM. Vi tänkte göra det redan 2020 men det blev aldrig av, säger Peter.

– Vi blev väldigt nöjda med resultatet och att tävla med den är också ett bra sätt att få kvitto på det. Lite synd bara att vi inte kunde delta i Ciderfrämjandets prisutdelning på Cidersymposiumet i år, lägger Magnus till.

Cider-SM avgjordes den 9 oktober i Floda och Magnus och Peter fick då brons i kategorin Iscider för aspiranter.