Rätt att skrika – nu vill Jessica samtala

Jessica Andersen står bakom de starka reaktioner som blivit kring Mikkeller den senaste tiden. Men nu tycker hon att det är dags att börja samtala om hur det skapas förändring. Foto: Ronny Karlsson.

Det var helt rätt att skrika och protestera först. Men nu vill Jessica Andersen på Penyllan Brewery samtala. Därför väljer hon att vara med på MBCC i helgen.

Andersen är född och uppväxt i Australien men bor numera på Bornholm där hon står bakom varumärket Penyllan.

Hon har självklart följt debatten om Mikkeller de senaste veckorna, precis som väldigt många ölintresserade runt om i världen.

Efter anklagelser om trakasserier inom Mikkellers organisation har en hel del bryggerier hoppat av Mikkeller Beer Celebration som inleds under fredagen.

Men för Jessica Andersen känns det bättre att vara på plats och delta.

– Det var helt rätt att skrika och reagera i början, och bojkotten har fått till förändringar. Men nu är det dags att samtala om hur vi skapar förändring. Vi kan inte bara fortsätta att skrika, säger hon.

På bryggeriets Facebooksida har hon utvecklat sina tankar och hade gärna sett att de som nu hoppat av i stället varit på plats för att diskutera.

– Jag tror inte på en kultur där man hoppar av, men det som har hänt har tvingat fram en förändring hos Mikkeller. Nu vill jag att vi pratar mer om det här, men det är svårt att veta hur vi ska börja och hur vi kan skapa en förändring.

För många bryggerier har deras beslut om MBCC lett till diskussioner i sociala media. Både de som hoppat av och de som valt att vara med har mötts av kritik.

– Jag har mest fått negativa kommentarer från kvinnor. De tycker att jag sviker andra kvinnor genom att vara med, men det är ju inte alls så. Vi vill alla samma sak och vi ska inte döma varandra för att vi tar olika vägar dit, säger Andersen.

Hon kommer att stå på festivalen och servera sina öl, men innan det blev det flera möten. Under torsdagseftermiddagen träffade hon andra kvinnliga bryggare som är på plats i Köpenhamn, och senare under eftermiddagen hölls ett större möte där man ska diskutera frågor om bland annat trakasserier och hur man kommer bort från den kultur som skadat branschen en hel del den senaste tiden.

På festivalen hoppas hon sedan att alla får det riktigt trevligt.

– Alla har gått igenom ganska mycket den senaste tiden. Nu hoppas jag att vi kan slappna av i helgen och ha kul. Det här är ändå en av världens bästa festivaler, även om det säkert blir lite annorlunda den här gången.