Alex bryggde mer öl när pandemin slog till

Alexander Näslund, hembryggare. Foto: Privatbild

Alexander Näslund hade ingen lust att ta sig till Systembolaget under pandemin, så han köpte ett större bryggverk i stället.

Namn: Alexander Näslund

Ort: Härnösand

Ålder: 43 år

Hembryggare sedan: 2019

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Började brygga öl och cider hemma då jag många gånger inte tyckte om blasket som fanns för vettig peng på Systembolaget. Nu kan jag dricka öl som jag själv tycker är godare. Och den är ju självklart extra god då man gjort den själv. Sedan kom ju denna pandemi och då hade man ju inte alls lust att ta sig in till bolaget, så jag trappade upp med ett 70 lilters bryggverk och lagrade lite mer öl hemma.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? 

– Jag lägger nog 3 timmar i veckan mest för att fundera ut nya recept och vad jag kan tänkas vilja ha för öl stil sedan brygger jag en gång i månaden. Tiden finner jag på lunchraserna på jobbet när jag bollar med vissa kollegor på hemtjänsten. Eller läser artiklar på nätet. Sedan sker bryggningen på en ledig helg så man hinner rengöra allt ordentligt både före och efter utan att känna någon stress över att man skall upp tidigt dagen efter. Svårast enligt mig med att brygga hemma är just tid, plats och utrustning. Allt kostar ju. Dock behöver man inte köpa de dyraste grejjerna. Men nu går jag och planerar på att isolera vedboden och bygga bryggeri där. Så slipper man hålla till i köket.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Jag skulle vilja kunna brygga Obamas honungsöl precis som hans kock bryggde den.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Visst har man drömt om att starta eget bryggeri. Men det finns inte pengar till det. Det gade givetvis varit roligt att brygga något som många andra sedan vill köpa och dricka för att dem tycker det är gott.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Ta dig gott om tid för att planera recept, god hygien på grejjerna före och efter bryggning. Ha sedan inte för bråttomt under jäsningen. Eller under flaskjäsning/ kolsyrning på fat det senare föredrar jag så slipper man botten satser, får ett klarare öl fortare. Sedan kan man fylla på flaska och nej man behöver inte köpa dyra grejjer, det finns billiga bra alterna tiv. Till och från är det folks som säljer sin utrustning. Men stressa ej. Min största olycka var när pallen jag stod på när jag skulle lyfta ur maltpipan ur det stora bryggverket gick sönder och jag fick all drav över mig. Och på golvet.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk:Bryggverk

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Under pandemin definitivt hemma, men pubar har sin charm med.

Session eller imperial: Session

Surt eller beskt: Beskt

Omnipollo eller Reinheitsgebot: Omnipollo