Anders bjuder på sina ölfavoriter

HELGENS ÖLTIPS

Anders Granberg svarar för den här helgens öltips. Foto: Montage.

Dags för Helgens öltips! Den här kommer kommer tipsen från Anders Granberg på Örebro Brygghus

Här är Granbergs öltips:

Inte kanske helt oväntat så domineras min lista på öltips av saison och suröl.

La Vermontoise är nog den godaste saison jag druckit och den brukar komma en gång om året på Systembolaget. Jag brukar köpa ett gäng och tänker att de ska räcka till nästa års släpp men det gör dem aldrig. Det är inte likt mig att gilla en saison med modern humle men den här är galet bra. Jag gissar att det inte är några obscena mängder amarillo utan jästen får ta stor plats i smakbilden! (Ölet finns inte på Systembolaget nu)

Sthlm Brewing har de sista åren seglat upp som ett av mina absoluta favoritbryggerier i Sverige och inte minst tack vare deras fatprogram. Allt jag provat är bra men jag väljer Foeder Orchard bara för att nämna någon produkt.

Brekeriet kommer som vanligt med när jag rekommenderar öl och denna gång väljer jag Nobel Ek, 2018 som är en ekfatslagrad Saison med en lätt integrerad och mycket välbalanserad syra. Ekfaten bjuder utöver ekfatstoner även på rödvinsaromer.

Mirabelle Northern Wild ale från Åre Bryggcompagni är ett av deras släpp  från deras hyfsat nystartade ekfatsprogram. Mycket trevlig syrlig öl och bara en i raden av ”wild ales” som de börjat spotta ur sig! Otroligt kul att de satsar mer och mer på ekfatslagring.

Jag tog inte med någon av våra egna öl i listan trots uppmaning från er men om jag ska nämna någon så får jag framhålla en kommande öl som vi kommer släppa i ytterst begränsad upplaga. The Try Out’s Saison är en utav fyra nya öl i vår test-serie som släpps på Systembolaget i april men som redan nu finns på Glasbanken. Det är en klassisk Saison (hör och häpna) men i det moderna formatet burk! Vi provade för oss en ny jäststam i denna och till vår stora glädje jäste den ned till 0,8*Plato. Torrt ska det va!