Robert bjuder på svenska favoriter

HELGENS ÖLTIPS

Robert Andersson tipsa om fyra ölfavoriter på Systembolaget. Foto: Montage.

Helgen närmar sig snabbt och då bjuder vi på lite öltips. Den här gången är det Robert Andersson som bjuder på fyra svenska favoriter från Systembolaget.

Andersson är bland annat en av personerna bakom ölpodden Ölvärlden, han arrangerar ölfestival i Växjö och driver Friends & Flavors i Karlshamn. Här är hans fyra favoritöl från Systembolagets hyllor.

Nynäshamns Ångbryggeri Bedarö Bitter, 500 ml, 4,5 %, 28,90 kr, Engelsk Pale Ale och bitter
– Denna klassiker från Nynäshamns Ångbryggeri har kommit att bli min öde-ö-öl! Den är unik i sitt slag och påminner inte om något annat jag druckit. Endast 4,5% men ack en sådan härlig munkänsla, en del fruktighet och ett torrt avslut.

Oppigårds Bryggeri Amarillo, 330 ml, 5,9 %, 21,90 kr, Amerikansk pale ale
– Ett av de första ölen som fick mig att upptäcka hantverksöl och jag tycker den är precis lika bra nu som då. Björn och gänget i Hedemora levererar ständigt öl av hög kvalité! Tydliga fruktiga toner från humlen, lite marmeladsötma tillsammans med tallbar!

Vreta Kloster Bryggeri Abbedissan 12, 330 ml, 49,90 kr, 10,0 %, Abt och kvadrupel

– Andreas och hans Vreta Kloster har imponerat på mig och flera Belgienfrälsta ölälskare i Sverige. På mindre än två år har har lyckats skapa fantastiska öl i belgiska stilar. Abbedissan 12 är inget undantag, torkade frukter i samspel med härlig sötma och belgiska jästtoner.

Helsinge Rököl, 500 ml, 5,0 %, 30,00 kr, Märzen och wienerstil
– Vi är inte speciellt bortskämda med rököl här i Sverige så jag vill slå ett slag för Helsinge Ångbryggeris Rököl. Härligt fyllig och maltig karaktär tillsammans med rökiga toner. Underbart gott!

Tänkte bara att jag kunde avsluta med… får man önska en låt? Skulle vilja tipsa om Blues Before Sunrise från Eric Claptons legendariska platta From The Cradle! Passar perfekt till ovanstående öl!

Tidigare delar i serien:

Jan-Erik ”Janko” Svensson öltips

Hanna Gustavssons öltips

Irina Carléns öltips

Alex Eks öltips

Simon Svensson öltips

Nina Schultes öltips

Magnus Barks öltips

Peter M Eronssons ölips

Lisa Snellströms öltps

Mattias Hallbergs öltps

Ida Ivarsson öltips

Patrick Holmqvists öltips

Henke Bengtssons öltips

Johan Håkanssons öltips

Anders Granbergs öltips

Lise Ljungmans öltips