Pandemin hårt slag mot små bryggerier

Brittiska bryggerier har bryggt 100 miljoner liter minder öl under 2020. Foto: Pixabay.

100 miljoner liter. Så mycket mindre öl har de brittiska craftbeer-bryggerierna producerat under 2020. Nu hoppas man på en snabb öppning för pubarna i landet.

Det är förstås pandemin och de stängda pubarna som även påverkar de många mindre bryggerierna på de brittiska öarna. Visserligen ökar ölförsäljningen i butiker, men för många är det försäljning på pubar och bryggeripubar som står för en stor del av intäkterna.

Ni har SIBA, Society of Independent Brewers, räknat ut att de mindre bryggerierna i Storbritannien totalt bryggde 100 miljoner liter mindre ön under 2020 än under 2019. Det motsvarar tio års tillväxt som försvunnit på ett enda år och givetvis har det skapat problem för många bryggerier.

83 procent av de mindre bryggerierna rapporterade in en lägre försäljning under fjolåret, och under den viktiga julhandeln sjönk försäljningen med i snitt 45 procent för de mindre bryggerierna.

– Utan stöd och en snabb öppning av samhället kommer många att bryggerierna att gå under. Oberoende bryggerier är djupt rotade i sina samhället och kan vara motorer för den ekonomiska återväxten om politikerna inser det och agerar, säger James Calder på SIBA.