Besvikelse trots de nya krogreglerna

Jugge Hasselqvist är en av flera som inte är nöjda med att restriktionerna för krogarna fortsätter in i sommaren. Även Maja Kozul, Jonas Siljhammar och Peter Iwers har synpunkter. Foto: Montage.

Stängning 22.30 i stället för 20.30. Den förändringen väntar för landets barer och restauranger 1 juni. Men flera röster höjs för att få bort restriktionerna helt.

Det var under onsdagseftermiddagen som Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Calrsson meddelade att restauranger får ha öppet till 22.30 från och med 1 juni.

Ett besked som ger restauranger större chans att få intäkter, men många hade hoppats på mer.

Branschorganisationen Visita ville se att restriktionerna togs bort helt.

– Det är en symbolåtgärd som inte kan motiveras av smittskyddsskäl. Stoppet slår oerhört hårt mot jobb och företag i hela Sverige och måste lättas omgående, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita, i ett pressmeddelande.

Man pekar på att Folkhälsomyndigheten gång efter gång sagt att det inte förekommer någon smittspridning på restaurang, och myndighetens ledande företrädare har flera gånger gett restauranger beröm för det stora ansvarstagandet för att minska smittspridningen under pandemin.

– Jag har respekt för att det behövs åtgärder för att minska smittan men då ska åtgärderna baseras på risker. Serveringsstoppet gör inte det och riskerar att urholka förtroendet för restriktionerna.

Beernews har också bett ett antal krögare att tycka till om de nya reglerna.

Vi ställde två frågor:
1. Vad tänker du om dagens beslut att barer och restauranger ska få vara öppna till 22.30 från och med 1 juni?
2. Tror du att vi kommer att ha restriktioner hela sommaren och hur skulle det i så fall påverka ditt företag?

Jugge Hasselqvist, Oliver Twist, Stockholm:
1. – Katastrof är svaret. Inget underlag eller fakta för nedstängning sedan det infördes, och ingen media eller opposition som tar pucken, makalöst. Kan omöjligt vara lagligt, vilket redan sagts men som så klart måste provas i domstol. Vi ska få öppna NU, och vanliga tider från 1 juni.

2. – Orkar inte tänka på hela sommaren men för branschen som helhet är det katastrof, varit så länge. Som Peter Iwers sagt, vill man minska smittspridningen eller antal restauranger. Det är glasklart att man har en dold agenda.

Peter Iwers, 2112 och Odd Island, Göteborg:
1) – Ett litet steg på vägen men långt ifrån 100%. Detta skulle kommit mycket tidigare. Efterfesterna var ett faktum när vi stängde 20:00, nu kan de minskas en aning förhoppningsvis. Det är ju bättre att vistas på restaurang eftersom det finns regler om avstånd.
2) – Ja det tror jag. Regeringen vägrar gå in i dialog med oss. Det är tungt.

Maja Kozul, Bishops Arms Gustav, Malmö:
1. 22:30 är så klart bättre än 20:30 då slipper vi i alla fall stressa gäster ut från första sittning. Inte riktigt förstått 20:30 från början.
2. Någon typ av restriktioner kommer vi säkert har hela sommaren men hoppas så lite så möjligt. Det påverkar alla krogar negativt, även alla som har räknat med sommarjobb.

Anders Hansson, Taproom, Malmö:
1. – Jobbigt att det förlängs, men den här gången verkar det som om det blir 22.00 från 1 juni. Det underlättar planering av personal, inköp och annat. Men sjukt att gå hem från krogen när solen skiner. Det blir många efterfester istället, med ökad spridning som resultat. Samtidigt är det för många sjuka och pressad sjukvård, så smittan måste ju hållas nere på något sätt. Restauranger och då framför allt pubar får ta en alldeles för stor andel av de ansvaret. Jag tror vädret och vaccineringen gör att pressen på sjukvården kommer minska drastiskt i maj/juni.
2. – Jag tror då att restriktionerna kommer försvinna vid midsommar. Men nu är jag positivt lagd. Självklart påverkas företaget negativt, men vi har varit igång ett tag med stabil ekonomi samt att de flesta har varit anställda 5-12 år innan pandemin. Såna saker underlättar när man söker ekonomiskt stöd. Stöden har verkligen hjälpt oss att hålla huvudet över vattenytan

Kenny Nordh, Ölhallen i Örebro och Karlstad, samt Good Guys:
1. – Stor lättnad såklart. Dels så får vi mer tid för att kunna öka försäljningen, men även kunna ge de personal vi har mer timmar. Det är inte bara restaurangerna i sig som haft det tufft, det är många andra inblandade, som tex personal som förlorat sina jobb och gått ner i timmar. Helt klart ett steg i positiv riktning.
2. – Jag tror att det kommer lätta upp mer och mer. Men det kommer garanterat finns restriktioner året ut. Men jag ser ljust på 2022.

Pelle Frost, Brewers Beer Bar:

1. – Att ljuset i tunneln är väl vad som i så fall hägrar.

2. – Jag hoppas vi snart har färre restriktioner. Vi saknar den tiden när man bara kunde tycka att det är kul om fler kommer och inte att vi ska vara med och styra hur folk får vara hos oss. Glädje att se fler gäster istället för eventuella problem om fler än fyra kommer in med glatt humör. Så hela känslan skulle jag säga ändras med färre restriktioner. Pengar in också självklart och det skulle ju också påverka humöret:)

Gabriel Ercin, Station Linné, Göteborg:

1.  -Det är ju naturligtvis positivt och förhoppningsvis kan vi successivt jobba oss ifrån dessa restriktioner inom en hyfsat snar framtid.

2. – Tyvärr så tror jag inte att man kommer att få gå tillbaka till hur det såg ut innan restriktionerna kom men jag hoppas att jag har fel. Skulle de fortsätta så innebär det såklart ett tapp i försäljning då vi endast har hälften av platserna kvar på uteserveringen. Samtidigt är vi glada att vi ändå lyckats överleva detta elände. Det var det svårt att tro när det hela begav sig.