Räddningspersonal tränade på bryggeri

Bildspel

Bild 1 av 3

Pernilla Andersson hade en både rolig och lärorik dag på Höganäs Bryggeri.

En person har svimmat av i en tank full med kolsyra och räddningstjänsten är snabbt på plats. Men den här gången vara det bara en övning.

 

I fyra dagar har fyra olika team från räddningstjänsten i Höganäs haft utbildning hos grannarna på Höganäs Bryggeri. Det har handlat om att rädda en medvetslös person ur en tank full med kolsyra.

– Vi har en väldigt bra relation och de ligger nästan vägg i vägg med oss. De frågade efter en miljö som kunde vara bra för att öva avancerad räddning, säger Lukas Östberg, grundare av Höganäs Bryggeri.

De fyra olika teamen hade delvis olika lösningar på problemet, men löste uppgiften på bästa sätt. Det handlade då om att få in syre i tanken så att den medvetslösa personen inte skulle andas in för mycket kolsyra, därefter skulle den skadade kläs i en räddningsväst och till slut var det dags att lyfta ur personen ur tanken.

– Det är ingen större risk att någon ramlar ner i våra tankar, men på större bryggerier kan det absolut hända. Kolsyran kan vara livsfarlig och den ska man inte andas in för mycket av, säger Östberg.

Just säkerhetsfrågor ligger honom varmt om hjärtat. Under bryggeriets uppstartsfas var man med om en ganska allvarlig olycka, och Östberg såg gärna att räddningstjänsten fick öva sig i deras lokaler.

– Vi vill vara en säker arbetsplats, och det här var absolut nyttigt för oss också.

Ni som brukar gå på ölfestivaler vet att Höganäs Bryggeri har en helt annan koppling till räddningstjänsten och framför allt brandbilar. På större festivaler serveras nämligen ölen från en gammal brandbil, och det brukar väcka en hel del uppmärksamhet.

– Den kommer förstås från räddningstjänsten här. De frågan om vi ville ha en brandbil och det var klart som fan att vi ville det. Det tar 40 sekunder från att vi parkerat tills vi kan servera öl från den, säger Östberg.

Det är till och med snabbare än när räddningstjänsten rycker ut på larm.