Nu ska Lukas äntligen få sitt stora bryggverk

Lukas Östberg ska slippa trippelbryggningar på det nuvarande bryggverket när ett nytt på 2000 liter kommer in. Foto: Peter Lindh

Höganäs Bryggeri ska mångdubbla sin produktionskapacitet i höst. I framtiden ska det bli möjligt att brygga över en miljon liter där.

Han har sagt det förut och nu säger han det igen. Lukas Östberg på Höganäs Bryggeri ska expandera bryggeriet. Och med tanke på hans arbetsbörda kan man förstå honom. När vi träffar honom har han jobbat 93 dagar i sträck och bryggt varje dag.

Med ett bryggverk på 250 liter och 1000-literstankar blir det inte en bryggning per dag utan tre. Det ska det bli ändring på i höst, förhoppningsvis, om leveranserna funkar. Höganäs ska dubbla ytan, köpa ett nytt bryggverk på 2000 liter och sätta in ett antal nya tankar på 4000-10000 liter.

– Tanken är att kunna göra 1,2 miljoner liter per år, även om vi till att börja med siktar på en årstakt på 800000 liter, men det kommer säkert att ta tre år att komma upp i den omsättningen, säger Lukas.

Det är en rejäl höjning från dagens 200000 liter, men med tanke på hur maxad produktionen är nu så verkar det finnas utrymme för mer försäljning.

– Det är lite hål i huvudet att jobba så mycket och vi har försökt att bygga ut i flera år, men det har inte gått. Vi kan inte möta efterfrågan, säger han.

Somrarna har varit räddningen under pandemi, med bra försäljning både på den egna restaurangen och andra krogar.

Kunderna återfinns mest bland krogar och den egna restaurangen i bryggeriet.

– Vi säljer  80-85 procent till krogar, sen går resten till Systembolaget. Systembolaget är en fin reklampelare, men det handlar inte om stora volymer där.

Inte ens under pandemin har Systembolaget varit något alternativ till krogarna. I stället var det somrarna som räddade Höganäs.

– Vi tappade nog ett par miljoner i omsättningen under de åren, men det var magiska somrar. Vi hade fullt upp hela tiden och vi sålde väldigt mycket till krogarna, säger Lukas.

– Vi försökte inte ens med Systembolaget, allt tar för lång tid där.

Leif Erik Hugo Strid är en av fem som jobbar på bryggeridelen på Höganas.

Utöver krog och systembolag har Höganäs ofta setts på olika mässor och festivaler. Det har varit svårt att missa deras röda ölfyllda brandbil. Men enligt Lukas har man tänkt om där.

– Vi har tröttnat fullständigt och åker inte till de stora mässorna. Malmö öl & Whisky och Great Swedish Beer Festival är de enda vi ska vara med på. Eventuellt Örebro också, för att Pyrre (Peter Lindqvist på Örebro Öl & Whisky) är så skön.