Stene vill inte ha pajasprodukter från arombryggerier

Stene Isacsson på Zum Franziskaner. Foto: Peter Lindh

Det är inte bryggerier med humlejuice eller berliner weisse som Stene Isacsson på Zum Franziskaner vill lyfta fram i vår sommarenkät, utan ett bryggeri som är på väg att läggas ned.

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?

– Jag är fortfarande mest på Zumen så det blir inte av att prova så mycket från alla våra svenska bryggerier. När jag gjort det är det inget som stuckit ut direkt. Jag får alltså lov att att svara väldigt partiskt här och säga vår egna Zumen Schwarz. Det är Nynäshamns Ångbryggeri som brygger den exklusivt för oss. Den har funnits några år nu och vi har korrigerat receptet lite vid varje ny bryggning. Nu har vi äntligen hittat rätt och jag är vansinnigt nöjd med den. Den är enligt mig en ”korrekt” schwarz och inte för rostad utan snarare kryddig utan att vara för besk. Den är fantastiskt ”matig” utan att bli för söt eller kraftig. Den är dubbel-dekoktionsmäskad så den bjuder på extremt bussiga maltsmaker och skummet blir helt otroligt vackert och kompakt när man häller upp den. Den tjänar verkligen på att slås riktigt hårt.

– Även om jag har dålig koll så har jag väldigt svårt att tänka mig att det skulle finnas något som kommer i närheten här i Sverige. Den har sålt väldigt bra hos oss nu till och med under sommaren men det är ju när det blir lite svalare ute som den gör sig som bäst. Vi hoppas på ett släpp på bolaget nu i höst. Det vore en skam om inte fler fick chansen att prova den.

Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?

– Det är en väldigt svår fråga. Å ena sidan känns det som att det kanske är dags att lätta upp lite på lagarna men å andra så verkar det vara fruktansvärt trångsynt på sina håll. Oavsett hur det blir så tror jag att det kommer bli kämpigt för många att få någon snurr på en sådan verksamhet. För andra kanske det skulle vara ett fantastiskt tillskott i kassan. Men det är klart att det är helt sinnesjukt att man inte kan få köpa med sig lite öl hem efter ett besök hos en producent.

Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?

– Jag tror på att allt går i cykler. Det känns för mig som att det där med festivaler kanske har nått zenit. Visst kommer det finnas utrymme för de som är riktigt bra men jag tror kanske också att intresset för att prova så fruktansvärt mycket olika kommer att svalna lite. När man testat allt i hela världen och mer än vad man någonsin kommer komma ihåg så tror jag att man börjar dricka med hjärtat lika mycket som smaklökarna. Att flyga in öl för att den skall vara färsk till en festival känns helt vansinnigt och förlegat så jag tror det blir mer mer lokalt på festivalerna i alla fall.

– Så, jag tror att det kommer gå tillbaks lite till att man dricker sina lokala favoritöl när man hittat dem. Att det blir viktigt för bryggerierna att fortsätta slipa på sina öl och bygga sina varumärken igen. Jag tillhör ju också de som tycker att smakprov är ganska fånigt och om det är öl runt fem procent behövs minst ett helt glas för att bedöma ölet. Allt annat är jävligt taskigt mot bryggaren och bryggeriet. Lite som att bedöma en låt bara på introt.

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?

– Nu är det lite sent eftersom lampan redan är släckt, men Skebo Bruksbryggeri. Medan arombryggarna har hyllats som hjältar för sina pajasprodukter så har Bengt gått i sin ensamhet och gjort helt enastående brittiska stilar på riktiga råvaror och inte gjort sig ett dugg märkvärdig för det.
Han har försett några av Sveriges bästa pubar med cask ale, porter och Stout av bästa kvalitet och varit Sverigeunik på så sätt. Tyvärr tyckte jag inte att han fick tillräckligt mycket cred under tiden han höll på så jag gör en shoutout här. Bengt har fortfarande en del Gamla Stans Porter kvar som han levererar när jag beställer. Förmodligen räcker den sommaren ut men den tickar iväg snabbt nu.

Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?

– Årets svåraste fråga. Haha! Jag har funderat länge och kommer inte på någon. Begreppet ”kändis” är lite svårt för mig. Jag får helt enkelt säga Ingvar Karlsson, vår tidigare statsminister. Han verkar vara fruktansvärt trevlig och jordnära (han har varit inne som gäst då och då). Det skulle vara kul att prata politik med honom och höra var det gick så fruktansvärt fel. Oavsett partifärg så känns det som att han var den sista trovärdiga politikern som faktiskt hade en vision och ett samvete.
– Vart vi går? Med honom som sällskap känns det väl som att man skulle käka en dagens med ett glas husets röda någonstans. Men om någon annan tar notan så skulle jag vilja äta på Aira. Det verkar väldigt bra men inget jag har lust att lägga ut de pengarna på nu.

Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?

– Det är som alltid lager och lambic. Men egentligen all öl som för mig fyller ett syfte. Den får gärna vara komplex men måste även vara välbalanserad. En riktigt bra saison eller en korrekt hanterad cask ale är ju också storfavoriter. Snabbsurisar med tropisk frukt och aromer är inget som som får mitt ölhjärta att göra glädjeskutt direkt.
I sommar har det dock blivit en hel del vin och drinkar som omväxling. Är jag inte sugen på öl så dricker jag inte öl.