Helena vill lyfta fram svenskgjord saison

Helena Lindh på Ölpölen. Foto: Privatbild

Helena Lindh på podden Ölpölen gillar saison och har hittat tre svenska som håller hög klass.

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills?

– Svårt att välja en öl, men under 2022 jag har druckit tre bra svenska saisoner som jag vill lyfta fram: O/O:s Spring Saison, Stockholm Brewings Saison d’Etre och årets upplaga av Södvik Säsong från Oppigård. Alla tre ölen är komplexa och roliga att dricka, använder saisonjästens egenskaper på snyggt sätt och går att dricka både till mat och som sällskapsdryck. Öl man återvänder till helt enkelt.

Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?

– Under våren har ju Sverige och Finland följts åt i processen om att ansöka om medlemskap i Nato, så vem vet, kanske följer vi vårt östra grannland även i frågan om gårdsförsäljning.

Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?

– Jag hoppas att utvecklingen med små, lokala festivaler fortsätter. Om jag fick önska fritt skulle jag gärna besöka en svensk saison/farmhouse-festival, men det är kanske för smalt?

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?

– Alla små, lokala bryggerier runt om i landet. Att driva ett bryggeri är ett oerhört tungt arbete. Jag är full av beundran för alla som brinner och kämpar för svensk ölkultur.

Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?

– Då skulle jag ta med det belgiska EBM-bandet Front 242 på en barrunda i Bryssel. Vi skulle dricka belgisk öl, äta vlaamse friet och diskutera elektronisk musik. Dessutom skulle jag får chansen att damma av min nederländska.

Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?

– På sommaren dricker jag gärna veteöl som weiss, wit och den senaste bekantskapen, en lager bryggd på 100 procent vetemalt. Det finns inget mer läskande än en veteöl på sommaren.