Stängt i ett halvår – men bara 107 smittade

Redaktören Ed Bedington reagerar starkt på den brittiska regeringens beslut om pubar trots arr få personer smittats i de miljöerna. Foto: Montage.

Bara 107 personer har smittas av coronaviriset i brittisk pubmiljöer. Trots det har pubarna varit helstängda i flera månader. Nu rasar många mot de hårda restriktionerna.

Det är ny statistik som visar siffror där pubarna varit väldigt förskonade från att sprida smitta, långt innan de tvingades stänga helt.

Under den period som pubarna fick hålla öppet i somras och höstas är det bara 107 fall av corona som kan spåras till pubmiljön.

I Storbritannien är det en försvinnande liten del av alla smittade, samtidigt som tusentals pubar tvingas att stänga på grund av nedstängningen.

Branschorganisationer och även media reagerar starkt. Ed Bedington, redaktör för sajten The Morning Advertiser har reagerat starkt i en krönika.

”Regeringen borde skämmas för det sätt de behandlat hela vår sektor, det har varit förnedrande och vi har gjorts till syndabockar i en tid då branschen skulle kunna vara en del av lösningen snarare än att målas upp som den främsta orsaken till problemet, skriver han.

Han pekar också på att antalet personer som avlidit av alkoholrelaterade skador har ökat under pandemin, och lyfter fram att pubarna har en nyttig funktion för att folk inte ska dricka för mycket.

”Jag tycker abolsut att vi ska hålla regeringen ansvariga för att de personerna har avlidit, men att ta ansvar är inte något som de gör speciellt gärna”, skriver Bedington.