Bröllopet ledde till hyllat bryggeri

Bildspel

Bild 1 av 7

Esther och JC Tetreault tillsammans med Henok Fentie från Omnipollo.


 

De gifte sig på en vingård och fick då inspiration till att starta ett bryggeri. Nu driver JC och Esther Tetreault ett av världens mest uppskattade bryggerier. Beernews har träffat duon bakom Trillium.

Bostonbryggeriet Trillium har på bara några år blivit ett av världens mest uppskattade och deras öl hyllas av ölälskare. Det äkta paret har hittat helt rätt med sina öl och har uppnått många av de drömmar som fanns från början.

Många bryggerihistorier börjar med hembryggning och så var det även i det här fallet.

– Det var en enorm passion för honom, säger Esther Tetreault som också var med och bryggde.

Som de flesta hembryggare fanns där en dröm om ett eget bryggeri och de planerna fick mer fart i samband med en väldigt speciell händelse i deras liv. Nämligen deras bröllop.

– Vi bryggde all ölen till vårt bröllop och gifte oss på en vingård. Vi träffade ägarna till gården och de var verkligen inspirerande. Efter bröllopet åkte vi på smekmånad och då övertygade vi varandra om att vi skulle satsa, säger Esther Tetreault.

Satsningen inleddes efter två års planering och under den tiden hann de dessutom med att få två barn. Det första bryggverket var på drygt 1000 liter och Trillium blev snabbt populärt hos de lokala ölälskarna.

– Vår öl tog slut redan första veckan. Vi var ett litet bryggeri och var underdimensionerade. Längs hela vägen har vi använt alla pengar till att investera i företaget, säger JC Tetreault.

Trillium har genom åren blivit allra mest känt för sina humliga öl. Men det tog faktiskt sex månader innan JC kände sig redo att brygga sin första india pale ale.

– Jag har alltid älskat humliga öl och visste vad jag ville göra. Men jag kunde inte få tag i tillräckligt bra humle. Jag ville ha riktigt bra Galaxy och när jag fick tag på det så bryggde jag ölet Congress Street, berättar han.

Bryggeriet vid Fort Point i Boston är fortfarande kärnan i verksamheten, men på de drygt fyra åren har det hunnit hända mycket. 2015 startades ett bryggeri i Canton och tidigare i somras var det premiär för en utebar i en av Bostons större parker. Nyligen presenterades också planer på en bryggeripub i närheten av dagens anläggning i Fort Point. Där ska det även bli en restaurang.

– Med utebaren har vi i dag 85 anställda. Det har gått fort men samtidigt har vi själva gjort alla de arbetsuppgifter som vi nu anställer folk till, säger Esther Tetreault som ansvarar för personalen i företaget.

Givetvis har även produktionen tagit ordentligt fart. Under det första året bryggdes det cirka 35 000 liter, i år lär produktionen landa runt 3,3 miljoner lite öl.

En enorm utveckling men samtidigt ingen jätteproduktion med amerikanska mått. Att brygga så mycket öl som möjligt har heller aldrig varit något mål, utan det är andra värden som är viktigare.

– Vi har ingen distribution till andra delstater eller länder. Vi säljer 95 procent av våra öl vid våra egna anläggningar och det är så vi vill ha det. Vi vill skapa en community runt Trillium, säger JC Tetreault.

Vid varje nytt ölsläpp köas det vid Trilliums anläggningar och folk reser långt för att vara med och köpa deras öl.

– Det trodde vi förstås inte när vi var hembryggare. Det är väldigt roligt att så många tycker om det vi gör, säger JC Tetreault.

På fyra år har det alltså hänt väldigt mycket för duon bakom Trillium. Och faktiskt finns det fler saker som de vill ska ske.

– En dröm är att köpa en gård och starta ett farmhouse-bryggeri. Där skulle vi kunna odla all frukt själv och använda den i våra öl, säger Esther Tetreault.

Ska vi gissa att även den satsningen blir lyckad om den blir av?