President blev vågbrytare för Jämtlands

Ölets historia

President blev det första ölet som togs fram på Jämtlands Bryggeri på 90-talet när allt startade. Foto: Pressbild

Jämtlands President är den fula ankungen som blev en svan – och starten för bryggeriet uppe i Östersund.

Nu påbörjar vi en ny serie på beernews.se där vi kommer att ta upp kända och okända svenska öl och berätta deras historia. Först ut är President från Jämtlands Bryggeri.

Den första batchen av President bryggdes 1995 nere i Göteborg, där Jämtlands Bryggeri precis köpt ett bryggverk från Gamlestadens Bryggeri. Nu var det dags för att lansera det nya ölet med pompa och ståt på gamla teatern i Östersund. På plats fanns 150-200 inbjudna gäster. En av dem var den nuvarande VD:s Anders Thelenius och delägare, som då satt i bryggeriets styrelse.

– När alla hade fått sina öl så visade det sig att det inte smakade gott alls. Det blev en uppförsbacke direkt för ölet, så det var bara att slänga, ta ett omtag och brygga den här på plats, säger Anders Thelenius.

Då gick det bättre och det som börjat som ett samtal mellan Östersundskrögaren Kjell Andersson och storköksgrossisten Carl Lindgren om att ta fram ett festivalöl till Storsjöyran hade blivit ett bryggeri.

– Den skulle förstås heta President och den riktiga presidenten i Jämtland, Ewert Ljusberg, hamnade på etiketten. I efterhand kom vi på att det nog inte varit nån som frågat Ewert om det … Men han vurmar för Jämtland och uppskattar öl, så han var med på noterna i efterhand, berättar Anders och fortsätter:

– Han är fortfarande president och kvar på etiketten, även om det numera är en liten vattenstämpel med honom bara.

Anders är inte säker på vem som tog fram det första receptet, men troligen var det ett par medarbetare från nedlagda Till-bryggerierna. Tanken var att göra en ljus kvalitetslager – lättdrucken för den breda massan.

– Jämtlands President var viktig för oss. När vi fick till den och den blev bra så la den grunden för bryggeriet. Men den är inte det viktigaste ölet. När vi gjorde Hell och Heaven senare på 1990-talet så var de banbrytande och Ölsverige fick upp ögonen för riktigt bra bra öl. Det fanns inte så många bryggerier på den tiden.

När Hell och Heaven gjordes hade en ny person kommit in på bryggeriet. En person som skulle få mycket stor betydelse för utvecklingen: David Jones. 1996 började han på bryggeriet och en av hans första arbetsuppgifter blev att se över Presidenten.

– Ölen var inte så bra då, det var tidigt och de kunde inte utrustningen, men vi förbättrade den. Efter det har det varit ett stabilt öl, säger David Jones.

Genom åren som har gått har Jämtlands President förändrats. Inspirationsmässigt har man gått över gränsen från Tjeckien till Tyskland.

– Jag är inte så förtjust diacetylen man ofta hittar i tjeckisk pilsner. Saaz användes först men har bytts ut mot tyska humlesorter, som Hallertau, Northern Brewer och Spalter Select. Malten är också bytt flera gånger, ofta pale lager eller pilsnermalt, men idag använder vi extra pale Maris Otter, fortsätter David.

Även jästen har bytts ut. Numera används en egen blend av två tyska lagerjäster.

Även om Heaven och Hell blev smått legendariska, så bryggs de inte längre. Presidenten lever däremot kvar efter 24 år och har bryggts kontinuerligt ända sen starten. Men trots att den har belönats med flera medaljer på Stockholm Beer så för den en ganska tynande tillvaro på det lokala sortimentets hyllor i trakten av Östersund. Av de 650000 liter som Jämtlands Bryggeri producerar varje år är bara 13000 liter stämplade med Ewert Ljusberg.

– Den har ändå varit viktig. Det var det första ölet och det var en vågbrytare när den kom ut på marknaden. Den var viktig som profilprodukt, säger Anders Thelenius.

Typ: Pilsner, tysk stil
Alkoholhalt: 5,2 procent
Untappd: 3,13
Ratebeer: 3,03

Alla artiklar i Ölets historia:

President blev vågbrytare för Jämtlands

Lagerölet som blev Nynäshamns Ångbryggeris bästsäljare

Måsen gav rejält med luft under vingarna för Stigbergets

Nebuchadnezzar blev Omnipollos gamechanger

Fynd i frysen gav Brekeriet genombrott