Lagerölet som blev en bästsäljare

ÖLETS HISTORIA

Landsort Lager, ganska oförändrad genom åren. Foto: Nynäshamns Ångbryggeri.

Nynäshamns Ångbryggeri har många kända öl – bitter, barley wine och porter. Men ett av dem som är viktigast för bryggeriet är en lager.

Redan från begynnelsen 2001 var tanken med Landsort Lager att ta fram en öl för en bredare publik. Dessförinnan hade Nynäshamn enbart gjort ale, bland annat smått ikoniska Bedarö Bitter 1997.

– Visserligen hade vi testat att göra en pilsner innan, men vi hade inte rätt utrustning för det. 2001 köpte vi nya tankar med kylning och kunde börja producera öl vid lägre temperaturer, säger delägaren Lasse Ericsson på Nynäshamns Ångbryggeri.

Till en början experimenterade bryggeriet med olika maltsorter innan man till slut bestämmde sig för ett mälteri i Bamberg. Det var ett par år senare och sen dess har Landsort Lager i princip sett likadan ut. Det är Lasse Ericsson som stått för receptet.

– Det är framför allt inspirerad av sydtysk lageröl. Jag hade provat en del såna och fastnade för smaken, men även Tjeckien stod för en del av inspirationen. Det ska vara en rund maltighet som smakar mycket, säger Lasse.

Förutom pilsner- och karamellmalten som hämtas från Bamberg, hämtas även en del av humlen därifrån: Perle och Tettnang samt tjeckiska Saaz. Sammantaget ger det en en brödig doft och stor maltig fyllighet där inte humlen märks så mycket, med Lasse Ericssons egna ord.

Han kommer inte ihåg hur lanseringen gick, mer än att det skedde på några lokala restauranger.

– Det var inte så mycket med rating på den tiden, men det var många som tyckte att det var skoj att det kom en lättdrucken lager. Det fanns de då som tyckte att Bedarö var en extrem öl. Men idag är det ju helt andra tider.

En annan som minns den tiden är ölprofilen Stene Isacsson på Zum Franziskaner i Stockholm. 

– Landsort lager är för mig den första svenska hantverkslagern som kunnat konkurrera med industribryggeriernas öl. Den och bryggeriet höll en väldigt jämn och enastående bra kvalitet. I mitt tycke Sveriges bästa lager utan krusiduller. Den är alltid fräsch med en ren och råvarupräglad smak. Lite ironiskt är att bryggeriet från början inte hade planer på brygga en ”vanlig” ljus lager.

– För mig är det ölrevolution på riktigt när man kan få in en riktig lager på marknaden och visa konsumenten att man för en lite större peng kan få ett så mycket godare öl som inte lider av alla felsmaker som industriölen oftast gör.

Det dröjde tills 2004 innan den lanserades på Systembolaget och sedan många år är det Nynäshamns bästsäljare och ungefär 450000 liter görs årligen. Även på Systembolaget har den ökat successivt och finns nu på 218 butiker runt om i landet.

– Den har varit väldigt viktig, Landsort är det öl som får bryggeriet att snurra. Den står för hälften av det vi producerar.

– Ölet har i stort sett blivit större och större hela tiden, även om den har planat ut de senaste åren. I början ökade den med tio procent om året.

Lasse berättar att ölet inte har förändrats mycket genom åren om man bortser från de första årens experimenterande med maltsorter. Däremot har man gjort en folkölsvariant på den.

Namnet Landsort kommer precis som andra öl hos Nynäshamn från den lokala geografin.

– Redan från början ville vi döpa våra öl efter öar och vikar runt Nynäshamn och använder oss av alliterationer med öltypen. Så det blev en fyr som är väldigt känd häromkring.

– Sen följer etiketten vår vanliga 30-40-talsstil.

Typ: Dortmunder och Helles

Alkoholhalt: 5,3 procent

Untappd: 3,32

Ratebeer: 3,00

Alla artiklar i Ölets historia:

President blev vågbrytare för Jämtlands

Lagerölet som blev Nynäshamns Ångbryggeris bästsäljare

Måsen gav rejält med luft under vingarna för Stigbergets

Nebuchadnezzar blev Omnipollos gamechanger

Fynd i frysen gav Brekeriet genombrott