Spöknätsjägare finansierade av veteöl 

Nynäshamns Ångbryggeri har i samarbete med bandet Weeping Willows bekostat en expedition som rensat Östersjön på över ett ton gamla fiskenät. Finansieringen gjordes genom att hela överskottet från ölet Weeping Willows Weizen oavkortat gick till projektet.

En tredagarsexpedition i Östersjön resulterade i en fångst av ett ton spöknät, inklusive en trål och en mängd olika nät. Spöknät är fiskeredskap som fiskare på olika sätt förlorat till havs. De kan ha tappats eller fastnat på botten och fortsätter därmed att fiska utan nytta. Dessa nät utgör också en fara för sjöfåglar, tumlare och sälar som kan trassla in sig och fastna. Det i sig skapar en ond cirkel där fler djur lockas till de fastnade och riskerar samma öde. Eftersom de flesta av de här näten är gjorda av beständigt nylon fungerar de som evighetsmaskiner som kan fiska på i årtionden. När de väl bryts ner blir de mikroplaster som är till stor skada för haven även de. 

 

– Det började med att Weeping Willows ville göra ett eget öl. Då sa vi att det är ingen idé att göra en öl som bara är en öl. Det måste finnas något mer. De, och även vi, är väldigt miljöintresserade så vi kom fram till att all vinst skulle gå oavkortat till något miljöprojekt, säger Marcus Wärme på Nynäshamns ångbryggeri.

 

I och med bryggeriets koppling till havet kändes ett havsprojekt naturligt. Genom fisk- och vattenengagerade filmaren Martin Falklind plockades därför ett antal olika projekt fram. Det första projektet var att de byggde ett artificiellt torskrev. Det har visat sig lyckat och torskar har redan flyttat in. Det projektet bekostades med parternas första gemensamma öl: Weeping Willows Winter Warmer.

 

Med det senaste ölet, en veteöl med namnet Weeping Willows Weizen, var det fokus på att plocka upp några av alla de spöknät som finns i våra hav. Till sin hjälp hade de företaget P-dyk och båten Baltic Explorer som genom kapten Patrik Juhlin och sina tre dykare Rico, Morten och Lars på helt ideell basis arbetar med att städa haven från dessa nät. De har i grunden vrakdykning som intresse och hittar då samtidigt mängder av nät som driver runt eller som har fastnat på botten. Med hjälp av stora säckar som fylls med luft kan näten plockas upp till ytan för att sedan vinschas ombord på fartyg och gå till återvinning. 

 

“Jag blev alldeles varm i hjärtat när vi kom i hamn med den här fångsten, och det strömmade till nyfikna kvällsflanörer, som alla tackade gänget för deras insats. Och jag säger detsamma – tack alla ni som gör skillnad!” skriver Martin Falklind på sin Facebook-sida.

 

Om det blir något mer miljöprojekt för konstellationen Nynäshamns Ångbryggeri och Weeping Willows är i dagsläget inte bestämt men att engagemanget är starkt och att behovet finns där råder det ingen tvekan om. 

 

– Vi hade ju bara kunnat skänka pengarna till någon stor organisation om vi ville men nu fick vi ju se vad de faktiskt ledde till vilket var oerhört inspirerande, avslutar Marcus Wärme.

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.