4 somriga ölmåsten i och kring Göteborg

Sommaren 2024 i Göteborg, vare sig du är turist eller göteborgare, är ett utmärkt tillfälle att smaka på det lokala ölutbudet. Och då gärna på en uteservering nära havet eller på de mer genuina platserna i och utanför stan. Men det är även sista chansen att besöka Sveriges enda riktiga ölbutik.

RINGÖNS BRYGGERIKVARTER, Hisingen

Ringön har vuxit fram som en av Europas hetaste öldestinationer. De ruffiga gamla hamn- och industrikvarteren kryllar numera av bryggerier, taprooms och ölbarer. Sommarens stora nyhet är att Stigbergets bryggeri äntligen har öppnat taproom här ute. Njut av en färskbryggd Måsen bredvid jästankarna och bollhavet (!) eller ute på den stora uteserveringen utmed Göta Älv. Gå vidare till Vega Bryggeri, granne med Gotenius varv, där de serverar öl och rökiga briskets i en rustik lagerlokal. Sväng sedan förbi Ivans Pilsnerbar – en unik mix av tysk kneippe, italiensk pastakök, karibisk strandbar och berlinsk technoklubb – där du kan äta gott, hinka tysk hantverksöl och dansa. Och vill du fortsätta aktivera kroppen så har Två Feta Grisar en bryggeripub och padelhall i närheten.

 

ÖLSTUDION, Nordstan

Som ölälskare måste du åka hit om du inte redan har gjort det. För i sommar är sista chansen att besöka Ölstudion, Systembolagets första och enda fristående specialbutik för konnässörer. Butiken har varit ett testprojekt sedan 2020 och nu närmar sig testperiodens slut. Här kan du botanisera bland cirka 600 olika öl, inklusive många som Systemet bara säljer här. Sortimentet har unik bredd och djup, med en blandning av klassiker och moderna öl. Det finns till och med en ölkyl – eller tempererad zon som Systembolaget väljer att kalla det – för de allra humligaste ölen. Men det är inte bara mångfalden som gör besöket speciellt; personalen som jobbar här är sant passionerade ölnördar och experter. De älskar verkligen att tjôta om öl och delar gärna med sig av sin kunskap. Ölstudion stänger igen i september för att strax därefter återuppstå i en nedbantad version på Systembolaget på Karl Johansgatan i Majorna.

 

BARLIND BEER TAPROOM, Björkö

Om du letar efter en ölig sommarutflykt, ta då en tur till Bohus-Björkö i Göteborgs norra skärgård och besök Barlind Beer. Här har Jonas Barlind, kemidoktorn som blev bryggare, sedan 2015 drivit ett småskaligt hantverksbryggeri. Numera har han även öppnat ett taproom i det gamla islagret längst ut i Björkö hamn, som oftast har öppet fredag och lördag. Du kan köpa mat från någon av de närliggande restaurangerna och ta med dig till taproomet.  Uteserveringen ligger i västerläge, precis vid hamnkanten med utsikt över hamninloppet och Hälsö rakt över sundet. När solen gassar och du sitter med en provbricka med öl, medan fritidsbåtarna passerar eller fiskebåtarna lägger till för att fylla på is – då har det här ölstället en somrig västkustprägel som är svår att slå. 

 

BARIUM BY BEERIUM, Surte

I Surte, strax norr om Göteborg och på bekvämt pendeltågsavstånd, ligger hantverksbryggeriet Beerium inrymt i en gammal kraftstation. Lokalt och lekfullt är ledorden för gänget bakom Beerium som brygger öl i massor av stilar, med lite extra förkärlek för humlig ale. Byggnaden från 1943 har högt i tak, råa tegelväggar och kvar många spår av den forna verksamheten, men den stora dieselmotorn i källaren har nu istället ersatts med bryggeriutrustning. Provbrickor med öl, foodtrucks, livemusik och mysig stämning är givna inslag när Beerium slår upp dörrarna cirka en gång i månaden. I sommar blir det provsmakningsbar vid två tillfällen: lördag 29 juni samt lördag 31 augusti. Stor uteservering och parkering finns precis utanför dörren.

 

Förra veckans lista:

• 4 ölkrögare som förändrade Ölsverige

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.