Ölstudion stänger – framtiden oviss

Systembolagets satsning Ölstudion i Göteborg har väckt många frågor – kommer konceptet fortsätta och kommer det till andra städer? Nu kan Beernews avslöja mer om planerna.

Ölstudion i Göteborg öppnade i november 2020 och Systembolagets egna utvärdering har varit positiv. Butiken är uppskattad av kunderna och Systembolaget har sett att det finns ett behov av ett större sortiment och djupare kunskap om öl.

 

Men nu är det klart att Ölstudion i Göteborg i dess nuvarande form kommer att stänga redan i september.

 

Systembolaget har ett tidsbegränsat hyreskontrakt i shoppingcentret Nordstan som löper ut efter sommaren. Anledningen till att kontraktet löper ut stavas Västlänken, ett infrastrukturprojekt i mångmiljardklassen som påverkar hela Göteborgsområdet. Projektet innebär bland annat att en ny entré ska byggas i Nordstan där Ölstudion ligger.

 

Därmed måste Ölstudion stängas och i väntan på en långsiktig lösning kommer Ölstudion tillfälligt inhysas i en befintlig systembolagsbutik i Majorna dit delar av sortiment flyttas och dit några av Ölstudions nuvarande anställda följer med. Öppningen sker den 20 september – en vecka efter att butiken i Nordstan stänger.

 

Systembolaget uppskattar att den tillfälliga lösningen i Majorna kommer att pågå till årsskiftet 2025–2026, men betonar att det endast är preliminära planer som kommer att anpassas efter hur arbetet flyter på.

 

På frågan om hur det begränsade sortimentet kommer se ut svarar Eva Lundqvist Saleh, affärsutvecklare på Systembolaget:

 

– Vi får inte plats med lika många artiklar från det vi kallar ölstudiosortimentet, men så många som vi kan få in kommer att finnas.

 

Andra källor som Beernews pratat med har indikerat att Ölstudion efter sin tillfälliga majornavistelse kommer att bli en del av den stora systembolagsbutik som idag finns i Nordstan. Men då som en shop-in-shop-lösning, det vill säga att konceptet byggs in i en större ordinarie systembolagsbutik. Eva Lundqvist Saleh vill dock inte bekräfta den saken:

 

– Det är inget som är klart kring hur den långsiktiga lösningen kommer att se ut, men vi jobbar på det och så fort som vi har avtal och annat klart så kommer vi att berätta mer om det. Men vår ambition är att man ska kunna få samma unika upplevelse som vi har idag i Ölstudion – det är det vi är ute efter.

 

Den vanligaste frågan, som många av Beernews läsare har ställt, är om Ölstudion kommer att öppna i någon annan stad i Sverige.

 

– Vi tittar alltid över våra olika erbjudanden och gör utvärderingar hela tiden, men det är inget som ligger inom ramen för det här, då vårt hyreskontrakt i Nordstan går ut. Så det är inget som ligger i plan.

 

Men om det nu är ett uppskattat koncept, finns det någon anledning till att inte införa Ölstudion i fler städer – till exempel Stockholm?

 

– Nej, det är en fråga som är svår att svara på. Det ligger inom vår utvärdering som vi hela tiden gör av vårt erbjudande, men det är inget som vi nu ser att vi ska göra, avslutar Eva Lundqvist Saleh.