”Till Lövet – som så många gånger förr”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är The Red Lion i Göteborg.

Många är vi som tycker att kvarteren kring Mariaplan i Majorna är bland de trevligaste i Göteborg. Under de senaste dryga tio åren har området, som visserligen alltid haft potential och en viss autentisk lyster i infödda göteborgares ögon, blommat upp och är numera även något av en turistattraktion. Kanske inte på det sättet som stadens turist- och besöksnäringsorgan Göteborg & Co i första hand tänker sig att Göteborg ska vara. Men när glossiga amerikanska eller brittiska magasin ska tipsa sina mondäna läsare om den rustika gamla arbetarstadens hippaste kvarter kan man sätta sina limiterade sneakers i pant på att de beskriver Mariaplan, Älvsborgsplan, Mariagatan, Älvsborgsgatan och dess många tvärgator i mustiga ordalag. Här finns fräsiga begagnade skivaffärer, kaféer, naturvinskrypin, omtalade mackor och tacos, men också italienskt, spanskt och – ni vet var vi är – fisk av yttersta klass. 

 

På Älvsborgsgatan ligger också ett av Göteborgs mest ökända sunkhak, där ölen sägs vara billig, utbudet socialistiskt begränsat, maten närmast oätlig och vaxdukarna avtorkade tre gånger sedan millennieskiftet. Men det är inte dit vi ska nu, istället går vi, som så många gånger förr, till Red Lion. 

 

Puben The Red Lion, eller Blöta lövet som stället kallas av många stammisar, är inte en produkt av Mariaplans hipsterfiering. Red Lion har legat där det gör, på andra sidan övergångsstället från spårvagnshållplatsen Mariaplan sedan 2003. Kanske är puben rent av en anledning till att området blivit vad det är? Hög kvalitet och låg tröskel är något av en programförklaring. Och få är de ölintresserade göteborgare som inte får något vått i blicken när Red Lion kommer på tal. Som namnet antyder är det här en pub av brittiskt snitt. Interiören är murrig, golvet är klibbigt och det dominerande intrycket är jakaranda med inslag av Falklandskrig. Men det finns en stor inbjudande uteservering för dem som föredrar Lanzarote framför Rotherham. 

 

Här är kranarna fria och många – strax under 20 stycken. Du kan räkna med att det finns öl från det lokala bryggeriet Beerbliotek och nästan lika säkert från O/O Brewing och Stigbergets, liksom ett koppel andra Göteborgsbryggerier. Har ni riktig tur finns Red Lion Nitro Stout, ett av förra årets bästa svenska öl, att njuta av. 

 

När du beställer från pubmenyn kommer du garanterat att få höra historien om hur Leif Mannerström ofta kom hit på lunchen (när han arbetade på Michelinkrogen Sjömagasinet ett par misslyckade hörnsparkar bort) för att äta “Göteborgs bästa babyback ribs”. Och faktum är att Göteborgs bästa pubmat serveras här, ta vårt ord om ni inte litar på Mannerström (och dessa icke källgranskade skrönor).

 

Medan du äter kan du sitta och gissa vem av stammisarna som är Majornas hovrappare, den skygge och, när han uppträder, maskerade Roffe Ruff. Här kan du jämföra fängelsetatueringar med bordsgrannen, innehållet i skivpåsen med någon i podcasten Flashback Forever eller bara chew the fat med den vänligt blasé personalen.

 

Två saker ska man dock se upp med vid ett besök: Dels att man inte trampar någon jycke på svansen, det ligger hundar under i stort sett varenda stol. Vilket är mysigt, men riskabelt. 

 

Men framför allt den smala trappan ner till toaletterna. Precis som på de flesta pubar i Stora London ligger nödighetsinrättningarna nämligen under jord. Och i trappan ner dit har inte bara folk träffats och blivit kära, där har också hiskeliga vurpor rivit ner skrattsalvor och skräckslagna väsanden i över två decennier. Tur att det finns medel som dövar eventuell smärta och skam på nära håll. 


Förra veckans ölställe: 

• “Alltid nya anledningar för ett besök” – Stormgatan i Malmö

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.