Mindre fokus på craft när jättarna tappar

Den samlade ölproduktionen i världen minskade förra året. Det har fått till följd att många av de stora bryggerikoncernerna nu sätter full fokus på sina globala varumärken – samtidigt börjar de sälja av sina hantverksbryggerier.

De största bryggerierna i världen producerade 2,2 procent mindre öl under 2023 jämfört med året innan. Den globala produktionen landade på totalt 160 miljarder liter öl eller 450 miljarder ölburkar. Värt att notera är att de tre största bryggeriföretagen, AB InBev, Heineken och CR Snow, producerar mer än hälften av all öl som dricks världen över.

 

Det framgår av årets utgåva av rapporten Top 40 Breweries som är en del av humleföretaget Barth Haas rapport  översikt av öl- och humlemarknaden 2023–2024. På listan över de 40 största bryggerierna förändrades inte mycket under året. En nykomling på plats 37 är franska Financière ACP som äger Brasserie St. Omer och Goudale, medan det vietnamesiska företaget Habeco försvunnit från listan eftersom försäljningen har fallit kraftigt de senaste åren till följd av skärpningar av Vietnams alkohollagar.

 

Det gjordes också ett flertal affärer, där mindre nationella bryggerier infogades i de globala koncernerna. Danska Royal Unibrew köpte upp hantverksölspionjärerna Nørrebro Bryghus i Köpenhamn samt Birra Castello i Italien. Carlsberg köpte Waterloo Brewing i Kanada och Heineken tog över Distell Group i Sydafrika och Namibia.

 

Som helhet minskade dock de stora bryggeriföretagens intresse för hantverksöl under året och flera av dem sålde eller stängde nyligen uppköpta hantverksbryggerier för att istället fokusera på sina globala storsäljare. I USA sålde till exempel AB InBev åtta hantverksbryggerier till Tilray, ett företag som tidigare enbart har producerat cannabis, men nu också satsar på alkohol. I köpet ingick bland annat Breckenridge, Redhook och Widmer Brothers.

 

Flera bryggerikoncerner valde att lämna den ryska marknaden under 2023, antingen genom att sälja av verksamheterna eller bli nationaliserade. Mest uppmärksamhet fick den ryska statens övertag av Baltika Breweries, som tidigare ägdes till 89 procent av den danska bryggerijätten Carlsberg. Samtidigt sålde AB InBev, som bland annat äger Budweiser, Stella Artois och Corona, sin andel i företagets ryska joint venture till turkiska Efes.

 

Världens tio största bryggerikoncerner 2023:

• AB Inbev, Belgien, 506 miljoner hl, -2,3%

• Heineken, Nederländerna, 243 miljoner hl, – 5,6 %

• CR Snow Breweries, Kina, 112 miljoner hl, – 8,7 %
• Carlsberg, Danmark, 101 miljoner hl, –1,4%
• Molson Coors, USA/Kanada, 83 miljoner hl, – 8,7 %
• Tsingtao Brewery Group, Kina, 74 miljoner hl, – 6,9 %
• Asahi Group, Japan, 64 miljoner hl, + 2,4 %
• BGI/Groupe Castel, Frankrike, 42 miljoner hl, + 2,4 %
• Yanjing, Kina, 39 miljoner hl, + 4,6 %
• Efes Group, Turkiet, 35,7 miljoner hl, +5,0%

 

Rättelse: I en tidigare version av texten skrev vi att minskningen av den globala produktionen var 1,6 miljarder hektoliter öl. Det är fel, siffran avser den totala årsproduktionen.