Carlsberg satsar stort i Ukraina

Carlsberg investererar nu ytterligare 300 miljoner danska kronor i sina ukrainska bryggerier fram till år 2025. Det innebär att Carlsberg från förra året kommer att satsa 935 miljoner svenska kronor i expansion av verksamheten.

Carlsberg Group startade sin verksamhet i Ukraina 1996 och har varit en av de största utländska investerarna inom dagligvaror i landet. Trots det pågående kriget och den utbredda korruptionen i Ukraina vill Carlsbergs vd Jacob Aarup-Andersen nu öka företagets närvaro och satsningar i landet. Bland annat har man byggt en ny produktionslinje i sitt Kievbryggeri, där man ökat burkningskapaciteten med 80 procent.

 

– Investeringen är en del av Carlsbergs strategi att förstärka sin position på den ukrainska marknaden, säger Jacob Aarup-Andersen till den danska tidningen Finans.

 

Den nya satsningen i Ukraina initierades efter dramatiska händelser inom Carlsbergs ryska del efter ett beslut att lämna den ryska marknaden.

 

Carlsberg har tidigare ägt och drivit åtta bryggerier i Ryssland. Med 8 400 anställda i Ryssland och en försäljning på över 500 miljoner euro var Carlsberg den största västerländska bryggeriaktören på den ryska marknaden.

 

Efter att ha tillkännagivit att Carlsbergs skulle sälja sina bolag i Ryssland blev Carlsbergs ryska dotterbolag Baltika Brewery istället nationaliserat av de ryska myndigheterna. Bryggeriverksamheten som tidigare ägdes till 89 procent av Carlsberg står nu helt och hållet under den ryska statens kontroll och förvaltning.

 

Carlsberg har konsekvent vägrat att förhandla med den ryska regeringen och har istället valt att avbryta licenserna för sina märken i Ryssland, vilket lett till att Baltika har inlett rättsliga åtgärder. Konflikten med ryska staten och Baltika har tvingat Carlsberg att göra nedskrivningar av sina tillgångar motsvarande 71 miljarder svenska kronor.