Hej, hallå Fredrik Egonson…

…som är ny vd på Qvänums bryggeri. Hur känns det att ha tagit över skutan?

– Det känns superkul. Det är det absolut roligaste jag någonsin jobbat med. Qvänum är ett förhållandevis gammalt och anrikt bryggeri som i år firar 20 år och som vi nu tar över för ytterligare tjugo. Det var vid årsskiftet som Claes och Annika Wernersson lämnade, men de bor inte långt bort så de får fortfarande ställa upp som bollplank ibland, vilket är guld värt.

 

För dem som inte vet, vem är du?

 

– En man mitt i livet. Jag har jobbat inom detaljhandel hela mitt yrkesverksamma liv. Nu kände jag att det vore kul att göra något annat. När jag och två vänner som också de kommer från orten Kvänum fick nys om att bryggeriet var till salu tog vi ett snack med Claes och Annika och bestämde oss ganska snart att det här var något vi ville satsa på. Jag har aldrig jobbat med öl tidigare men jag är en glad ölentusiast som gärna hängt på andra sidan baren på ölfestivaler och liknande. Får jag själv välja blir det gärna en ESB som jag häller i strupen. Eller en pilsner när jag passar robotgräsklipparen.

 

Kommer det ske några förändringar i verksamheten?

 

– Det mest uppenbara för konsumenterna är väl att vi helt byter grafisk profil. Vi lämnar det gamla uttrycket med Qvänum mat & malt för att mer fokusera på bara Qvänum. Dels känns det roligt med något nytt nu när vi ska forma och utveckla bryggeriet, men också för att vi vill att spritdelen och öldelen av verksamheten ska se likadana ut. Du ska se att det är en flaska från oss oavsett om det är sprit eller öl i den.

 

Så ni lämnar uttrycket mat & malt. Innebär det att ni minskar ert arbete på dryck och mat i kombination?

 

– Nej, absolut inte. Vårt stora engagemang för just mat och dryck i kombination kommer fortsätta precis som innan. Hälften av det vi säljer idag går till restaurang och hälften till Systembolaget. Vi levererar till en hel del finkrogar som vi har långa samarbeten med och det är naturligtvis inget vi kommer upphöra med. Det är en viktig del av företagets kultur. Här på bryggeriet har vi en fullstor restaurang med serveringstillstånd. Den kommer dock bara vara öppen för grupper tillsvidare. Under sommarhalvåret tar vi emot en hel del busslaster med pensionärer för mat och bryggerivisning. Vi planerar att utveckla den delen också, men vi måste börja fokusera på bryggeriet.

 

Ni har ett traditionellt ölutbud med klassiska stilar som passar bra till just mat. Kan vi förvänta oss det även framöver?

 

– Till stor del ja. Vissa klassiska sorter som har funnits med länge kommer att försvinna. Men det är ju så det är. Några tillkommer och några faller bort. Vi släpper en rad nya öl under året. Vi har precis släppt en röklager och inom kort kommer det även en dortmunder och så småningom en champagneinspirerad öl. Vi firar även genom att släppa en jubileumssprit.

 

– I höst planerar vi för ett jubileumsfirande på bryggeriet med mat och ett antal inbjudna andra bryggerier.