Nya delägare går in i anrika bryggeriet

Claes Wernersson på Qvänum ska börja trappa ned lite grand. Så nu har man tagit in nya delägare.

Bryggeriet Qvänum är ett av Sveriges äldre hantverksbryggerier, men nu föryngrar man samtidigt som grundarna trappar ner.

Qvänum Mat & Malt startade redan 2004 och grundaren Claes Wernersson tror att bryggeriet därmed är bland de 20 äldsta bryggerierna, alla kategorier, i Sverige.

Själv är han 68 år nu och känner att det är dags att trappa ner lite grand. Det har inte varit något hemlighet att man letat efter nya delägare och nu har man lyckats få in tre stycken.

– Jag börjar trappa ner, även om jag borde gått i pension för flera år sen. Men det är så jäkla roligt så man vill inte. Jag och min fru Annica blir kvar som delägare, säger Claes.

Däremot släpps aktiemajoriteten till de nya delägarna, som hämtas från bygden. Per Lindblom, Henrik Österberg och Fredrik Egonson heter de och den sistnämnde blir dessutom anställd och tar över ledningen av företaget.

– De andra mer passiva delägare, även om de säkert kommer att jobba här då och då, de jobbar med andra verksamheter också.

– Sen att de är ifrån byggda, det är gött! Är man lokalpatriot så är man. Vårt koncept är ju att använda lokala råvaror, hantverkare och annat. Då är det helt rätt med lokala delägare med.

Claes tror att det blir mer betoning på besöksverksamheten med de nya delägarna.

– Vi har tonat ner den biten för att vi inte har orkat med den, så det kanske blir mer provningar och sånt.

Själv säger han att han blir kvar i verksamheten i minst ett år. Sen vet han inte riktigt vad han ska göra, men sysslolös blir han inte.

– Det är lite sentimentalt att lämna något som man jobbat med så länge, men vi har redan gjort den resan en gång. När vi startade bryggeriet sålde vi av en firma som var betydligt större. Så vi överlever även om det känns tråkigt.

– Men jag ska ju jobba kvar ett tag, sen har jag en bondgård, så jag får väl börja jobba i skogen och reparera byggnader.