Ölpölen bjuder in till sin ölbubbla

Podcasten Ölpölen anordnar ölfestival. Där kommer man servera pilsner, men det blir även premiär för en collab som podden gjort tillsammans med Brekeriet och O/O Brewing. Självklart blir platsen för tillställningen Ringön i Göteborg, ett stenkast från lokalen där podden spelas in.

Med tanke på programledaren Martin Permers affiliation med Stigbergets bryggeri kommer det inte som någon större chock att den allra första upplagan av Ölpölens Ölfestival, den 15 juni, kommer att äga rum hos Stigbergets bryggeri på Ringön.

 

– Det blir en ganska liten festival med 300 personer som får stiga in i den bubbla som är Ölpölens bubbla. Väl där kommer man kunna dricka pilsner från alla bryggerier på plats. Men inte bara pilsner, för vi är ju inte galna. Det blir en kortare livepodliknande akt där Ölpölen blir intervjuade, och så kommer mitt band Kvasi att spela låtar om alkoholism. Olle kommer dock att hävda att det är låtar om hans öl, säger Martin Permer.

 

Olle är förstås Olle Andersson, huvudbryggare och grundare av O/O Brewing och en av tre fasta poddare i Ölpölen. Den tredje personen är, som de flesta känner till, Beernews egen Fredrik Berggren. Men självklart kommer även den särskilda, återkommande frågeställaren i podden – Helena Lindh – ha tagit sig ner från huvudstaden till varvsmiljön på Hisingen.

 

Som om det inte var nog kommer det att vara premiär för en väldigt hemlig collab mellan Ölpölen, Brekeriet och O/O Brewing. Enligt läckta uppgifter är även collaben en pilsner, som kommer att innehålla en hel del råg vilket är ovanligt för stilen, men något av ett trademark för Brekeriet i sina syrliga öl. Festivalens besökare kan också räkna med att bli delaktiga i ett Ölpölenquiz.

 

Tio-tolv bryggerier har bjudits in till festivalen och kommer att vara på plats.

 

– Vi har valt bryggerier som alla är bra på pilsner. Så det tar de med sig, tillsammans med en annan sorts öl. Nästa år hoppas Fredrik på en farmhousefestival med helt andra bryggerier. Själv vill jag ha en brittisk festival. Men i år är följande bryggerier klara: O/O Brewing, Stigbergets Bryggeri, Subbe Bryggeri, Nyköping Brewing, Nynäshamn Ångbryggeri, Närke Kulturbryggeri, Munkbron, Remmarlövs Gårdsbryggeri, Svartbergets Fjällbryggeri, Vega Bryggeri, samt ytterligare någon eller några kan komma att adderas. Brekeriet är våra hedersgäster, berättar Martin Premer.

 

Ölpölen är fortfarande efter åtta år ohemult populär. Vissa till Beernews närliggande källor gör gällande att det är Sveriges största ölpodcast. När Martin Permer ska förklara vad det är som gör podden så populär så återkommer han till den där bubblan:

 

– Vi försöker inte. Vi bara gör. Vi fortsätter tycka att det är roligt att träffas och bara prata. Den trevliga bubbla som då uppstår, vill man nog som lyssnare följa. När den svävar upp mot skyn i eget majestät, obekymrad om tidens larm, vem vill icke älska en sådan filur? frågar sig Martin Permer, eller möjligen er, retoriskt.

 

Biljetter till festivalen hittas här.