Kombinerat öl- och cykelevent rullar på

Foto: Ola Lundén

Sedan 2022 har ett gäng öl- och cykelentusiaster arrangerat eventet Ölrullet i Göteborg. I år passerar de lagom törstiga cyklisterna fyra bryggerier i staden: O/O Brewing, Sad Robot, Två feta grisar och Stigbergets Bryggeri.

Göteborg är som bekant en plats med ett stort antal bryggerier. Många ligger centralt men ändå inte i smeten. Vanligtvis är bryggeriernas lokalisering i olika stadsnära industriområden. Det gör det lite för långt att gå, åtminstone om man vill besöka flera stycken, men med cykel är avstånden en baggis. Det har Nan Albertson, Sofia Meréus och Patrik Andersson, som är personerna bakom Ölrullet, tagit fasta på.

 

Väl på plats på bryggerierna väntar provsmakning av brygder, i en cykelvänlig mängd, samt samtal med någon från bryggeriet.

 

Den allra första upplagan av Ölrullet var en del av Gbg Beer Week 2022, och trots att ölveckan legat på paus har ölrullet rullat vidare. Den 4 maj äger den fjärde upplagan av evenemanget rum, då det 2023 arrangerades cykelturer vid två tillfällen. I år går turen till O/O Brewing, Sad Robot Brewery, Två feta grisar och Stigbergets bryggeri.

 

– Intresset är jättestort, två veckor före start är det nästan helt slutsålt. Bryggerierna är två nytillkomna och två återkomlingar. Att två av dem tillsammans fick hela tolv medaljer på En öl och whiskymässa i helgen ger lite extra guldkant, säger Patrik Andersson, en av de tre bakom Ölrullet.

 

Årets ölrull startar 4 maj klockan 12:00 vid Styr & Ställ vid Gamlestadens Fabriker där alla som saknar cykel enkelt kan kan förse sig med en av stadens lånecyklar. Obligatorisk anmälan till olrullet@gmail.com. Kostnaden är 300 kronor.