Cyberattack slår mot Systemets ölhylla

I helgen blev Skanlog, en stor distributör till Systembolaget och många restauranger, drabbad av en ransomware-attack. Följden blir att vissa av Systembolagets hyllor kommer att gapa tomma den närmaste tiden.

En kriminell organisation från Nordkorea står bakom attacken, samma grupp har tidigare hackat andra nordiska företag. Det här drabbar flera bolag som säljer öl på Systembolaget. Ett av dessa företag är distributören Spivi där Sebastian Armijo beskriver problemet så här:

 

– Leveranser in till Skanlog kan inte registreras. De tas emot men kan inte läggas in i saldo och vi kan inte lägga nya order. Vi kan inte göra så mycket då vi har har hela vårt lagersaldo på Skanlog, så vi avvaktar bara och väntar på att systemen ska återskapas och aktiveras.

 

Attacken kommer leda till att vissa öl, vin och spritsorter säljer slut utan möjlighet till påfyllning. Enligt uppgifter från Systembolaget kan det beröra så mycket som 25 procent av försäljningsvolymen. Men det är inte enbart leveranser till Systembolaget som påverkas.

 

– Det drabbar oss även genom att vi inte kan leverera till restaurangkunder som då riskerar att få slut på produkterna, säger Sebastian Armijo.

 

Det saknas en prognos för när problemet hos Skanlog kommer att lösas. Den senaste rapporten är att systemet ska vara aktivt på torsdag, men under onsdagen kom signaler att det kan ta längre tid än så.

 

David Ask på Tomp Beer Wine & Spirits beskriver hur problemen drabbar dem:

 

– Nu är det snart storhelg, så det drabbar oss hårt. Främst drabbar det produkter med hög rotation, till exempel lageröl. Vi vet inte hur länge problemen kvarstår men med alla ledtider inräknade, så innebär en veckas problem att en fjärdedel av månadens omsättning försvinner. Vi hoppas att det ska lösas så fort som möjligt och vi vet att Skanlog jobbar stenhårt för att lösa problemet.

 

Sebastian Armijo menar att även om systemet kommer igång snart så kommer många ledtider att påverkas efteråt, vilket också riskerar att ställa till det.

 

– Det kommer med säkerhet bli komplikationer när systemet kommer igång igen. Det blir otroligt mycket trafik på kort tid när Systembolaget ska fylla upp sina hyllor och baklager. Och attacken kommer även att drabba lanseringarna i maj eftersom Systembolaget kräver att produkterna ska vara beställningsbara femton arbetsdagar innan lansering.

 

Systembolaget har lovat att rankingen – alltså poängen som avgör vilken hyllplats leverantörernas produkter får – inte kommer att påverkas eftersom en hackerattack räknas som force majeure.